Opkopen van vorderingen dè nieuwe trend

Grote Nederlandse bedrijven denken er sterk over om grote delen van hun debiteurenportefeuilles te gaan verkopen aan gerenommeerde, kapitaalkrachtige incasso-organisaties. Vaak gaat het hierbij om portefeuilles van vele tientallen miljoenen euro's. Deze nieuwe trend is bevestigd tijdens het door EDR Credit Services georganiseerde symposium 'Cash Flow aan de Amstel'. Het opkopen van debiteurenportefeuilles wordt in de Verenigde Staten en in sommige Europese landen al langer in de praktijk gebracht. Het Nederlandse bedrijfsleven had lange tijd schroom om hiertoe over te gaan, maar begint zo langzamerhand ook de voordelen hiervan in te zien.

Energiemaatschappijen, telecomorganisaties, postorderbedrijven en credit cardorganisaties hebben soms erg veel moeite om geld van debiteuren te incasseren. Uitstaande bedragen van vele tientallen miljoenen euro’s zijn geen uitzondering. Deze organisaties gaan er steeds vaker toe over hun debiteurenportefeuille in z’n geheel of gedeeltelijk te verkopen aan grote kapitaalkrachtige incasso-organisaties die gespecialiseerd zijn in het incasseren van grote partijen vorderingen.

De voordelen voor de verkoper zijn duidelijk. De cash flow wordt vergroot, verdere debiteurenrisico’s worden uitgesloten, het genereert belangrijke fiscale voordelen en zorgt voor aanzienlijke besparingen op de administratie, IT en personeelskosten.

Reputatieschade
Maar, er zijn twee belangrijke redenen voor koudwatervrees. Allereerst de dreigende reputatieschade. Het verkopen van de vorderingen dient te geschieden aan een zeer vertrouwenswekkende partner. Deze gaat immers onder verwijzing naar de oorspronkelijke partij het uitstaande geld innen. Als dit niet op gepaste wijze geschiedt kan dit leiden tot reputatieschade. Een tweede reden voor de aarzeling van het Nederlandse bedrijfsleven is het feit dat je een wel erg kapitaalkrachtige incasso-organisatie als koper moet hebben voor een dubieuze debiteurenportefeuille van enkele tientallen miljoenen euro’s.

Tijdens het door EDR Credit Services georganiseerde symposium ‘Cash Flow aan de Amstel’ benadrukten Willem Vermeend, voormalig staatssecretaris van Financiën, en Ken Maynard, voorzitter van de Engelse Debt Buyers and Sellers Group, zowel de mogelijkheden van het verkopen van vorderingen als achterliggende redenen voor de huivering. Directeur Finance Operations, Peter Meefout, van T-Mobile die het principe in Nederland al in de praktijk brengt, sprak er zijn tevredenheid over uit. Algemeen directeur van EDR Credit Services, Ben Siebert, onderstreepte dat voor het opkopen van dergelijke portefeuilles niet alleen een financieel sterke positie noodzakelijk is, maar ook een grote kennis van zaken èn een vertrouwenspositie.

Tijdens het symposium werd in elk geval duidelijk dat de interesse voor het verkopen van vorderingen bij het Nederlandse bedrijfsleven, door het succes in het buitenland, sterk is toegenomen. EDR Credit Service heeft zich in Nederland toegelegd op deze praktijk en de eerste portefeuilles reeds aangekocht.