Oosterburen willen uitstel EU-ontbossingswet, bedrijven bezorgd

EU-ontbossingswet zorgt voor spanningen tussen lidstaten en bedrijfsleven

Duitsland roept op tot uitstel van de EU-ontbossingswet tot juli 2025, wat grote financiële gevolgen kan hebben voor importerende bedrijven en hun financieel managers. De wet, die importeurs verplicht aan te tonen dat producten niet van ontboste gebieden komen, dreigt handelsketens te verstoren en administratieve lasten te verhogen, aldus het ANP. Bedoeling is dat de wet halverwege januari in werking treedt voor een éérste categorie grootste bedrijven. Daarna volgt een gefaseerde invoering voor kleinere bedrijven.

  • Duitsland wil uitstel eu-ontbossingswet tot juli 2025
  • bedrijven vrezen verstoorde handelsketens en hogere kosten
  • internationale kritiek groeit, vooral uit brazilië

De Duitse minister Cem Özdemir waarschuwt dat bedrijven meer voorbereidingstijd nodig hebben om toeleveringsketens intact te houden. Zonder uitstel dreigen deze ketens te breken, met negatieve gevolgen voor de Europese economie, kleine boeren buiten de EU en consumenten. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Kritiek op bureaucratische last

Tegenstanders, waaronder de Europese Volkspartij, bestempelen de wet als een “bureaucratisch monster”. De extra administratieve verplichtingen voor importeurs van hout, rubber, palmolie, koffie, vlees, cacao en soja baren zorgen.

De Europese Ontbossingsverordening (EUDR), die op 29 juni 2023 in werking is getreden en vanaf 30 december 2024 van toepassing wordt, richt zich op het tegengaan van ontbossing door strikte eisen te stellen aan producten zoals rundvlees, cacao, koffie, palmolie, rubber, soja en hout. Bedrijven moeten kunnen aantonen dat hun producten ‘ontbossingsvrij’ zijn, wat betekent dat ze niet bijdragen aan ontbossing. Dit vereist investeringen in traceerbaarheidssystemen en due diligence-processen, wat kan leiden tot hogere operationele kosten op korte termijn, maar mogelijk ook tot een verbeterde marktpositie en kostenbesparingen op de lange termijn.

Internationale weerstand groeit

Buiten de EU uit Brazilië sterke kritiek op de wet. Het land vreest dat zijn belangrijke exportproducten getroffen worden en kleine ondernemers hogere kosten moeten dragen. Ook de Verenigde Staten en diverse Aziatische landen uiten bezwaren. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Impact op europese bedrijven

Europese bedrijven die afhankelijk zijn van import uit risicogebieden zullen hun toeleveringsketens grondig moeten herzien. Dit kan leiden tot hogere inkoopkosten en de noodzaak om nieuwe, duurzame leveranciers te vinden.

In 2022 exporteerde Nederland bijna €20 miljard aan goederen naar Brazilië en importeerde het ongeveer €32,6 miljard uit Brazilië. Belangrijkste exportproducten vanuit Nederland zijn voornamelijk ruwe aardolie en aardolieproducten, medicinale en farmaceutische producten, en voertuigen voor wegvervoer naar Brazilië. Nederland importeert vanuit Brazilië vooral ruwe aardolie en aardolieproducten, groenten en fruit, en oliehoudende zaden en vruchten.

Uitdagingen voor financieel managers

Financieel managers staan voor de uitdaging om de potentiële kostenverhoging en risico’s van de wet in kaart te brengen. Ze moeten budgetten aanpassen voor verhoogde due diligence en mogelijk duurdere grondstoffen.

Lees ook:

Investeringen in traceerbaarheidssystemen nodig

Bedrijven zullen moeten investeren in geavanceerde traceerbaarheidssystemen om de herkomst van producten te kunnen garanderen. Dit vereist significante IT-investeringen en procesaanpassingen.

Mogelijke verschuiving in handelsstromen

Als de wet doorgaat, kunnen handelsstromen verschuiven naar regio’s met minder ontbossingsrisico. Dit kan leiden tot nieuwe handelsbetrekkingen en veranderingen in de mondiale grondstoffenmarkt.

Druk op duurzame productie neemt toe

De wet zal de druk op producenten in risicolanden verhogen om duurzamer te opereren. Dit kan leiden tot prijsstijgingen, maar ook tot innovaties in duurzame landbouw en bosbeheer.

Debat over effectiviteit en haalbaarheid

Er is een groeiend debat over de effectiviteit en haalbaarheid van de wet. Critici vrezen dat de regels te complex zijn en mogelijk contraproductief werken door kleine producenten uit de markt te prijzen.

Zoektocht naar compromis

De Europese Commissie zoekt naar een compromis om tegemoet te komen aan de zorgen van Duitsland en andere critici, zonder de kern van de wet aan te tasten. Dit kan leiden tot aanpassingen in de implementatietermijn of specifieke uitzonderingen.

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen