Ontdek de maverick in uw organisatie

Door wie word jij nou echt geïnspireerd? Door wie word jij nou echt gegrepen? Wie geeft jou inspiratie om de extra kilometer te gaan?

Af en toe krijg je een vraag, die je doet stilstaan en echt laat nadenken. Die je inzicht doet veranderen. Een paar maanden geleden kreeg ik precies zo’n vraag. Ik gaf een keynote voor een groep innovators van één van de grootste Nederlandse familiebedrijven. Allemaal gedreven innovators die binnen de verschillende groepsonderdelen radicale vernieuwing nastreven.
Op een gegeven moment stelde iemand de vraag: “Inspiratie is belangrijk, om door te gaan. Maar wie is nu eigenlijk jouw inspiratie bron?” Ik moest nadenken. Natuurlijk schoten mij de bekende voorbeelden door mijn hoofd. Echte radicale innovators zoals Steve Jobs en Elon Musk. Of grote leiders zoals John F. Kennedy, Nelson Mandela en Mahatma Gandhi.
En hoewel die grote namen inspirerend zijn, staan ze ook te ver weg. We kennen ze meestal van de momenten wanneer ze al groot en succesvol waren. Dat kon niet mijn antwoord zijn. Het klopte niet. Dat waren namelijk niet de mensen die me dag in dag uit inspireren.
Opeens werd het duidelijk. Het werd duidelijk wie mij energie geven om verder te gaan, wie het zijn die mij bewijs geven dat het kan. Dat zijn namelijk de mensen die nu dag in, dag uit in een omgeving zitten die hen misschien niet helemaal begrijpt. Het zijn mensen die zien dat er iets moet gebeuren, dat er iets niet klopt, dat het beter kan. Het zijn mensen die om zich heen kijken en weten dat niemand iets aan het probleem doet, of niemand acteert op de kansen. Ze zien dat wanneer niemand er iets aan doet, er nooit iets zal gebeuren. Het zijn mensen die dan op dat moment, tegen beter weten in, zeggen: “Ook al weet ik niet hoe het moet, het moet gebeuren, en dan ga ik het maar doen.” 
Die mensen zijn mijn helden, en het zijn er veel. Maar ze zijn niet beroemd. Of bekend. Er zitten veel van deze mensen in jouw organisatie, al zullen ze nooit de erkenning krijgen. Ze doen het omdat ze niet anders kunnen. Ze zijn bevlogen en betrokken. Ze doen niet altijd wat er in hun functieomschrijving staat. En dat is maar goed ook. De enige succesfactor in innovatie. 
Waarom zouden dit ook jouw helden moeten zijn? Zij vormen de enige constante factor van vernieuwing. Elk bedrijf komt vroeg of laat aan het einde. Op een gegeven moment werkt meer efficiëntie en kostenreductie niet meer. Dan moet er een nieuwe markt of nieuw business model gevonden worden. Meestal wordt dat ook gevonden … door nieuwkomers, niet door de oude garde.
Als je kijkt naar de bedrijven die het wel gelukt is om zichzelf opnieuw uit te vinden en (radicaal) te vernieuwen, dan is er één constante factor. En nee, dit is niet de nieuwste lean startup of agile, super methode. En ook niet bepaalde aankoopstrategie of een specifiek innovatie programma. Het begint altijd, maar dan ook altijd, met een gepassioneerde werknemer die verder kijkt dan de status quo en doorzet. Ze zijn ondernemend, en doen niet dingen “omdat ze nu eenmaal altijd zo gaan”. Dit zijn de mavericks.
Ik geloof dat iedereen deze maverick-potentie in zich heeft. En iedere organisatie heeft mavericks rondlopen. De vraag aan jou: geef jij mavericks steun, ruimte en vertrouwen. Ben jij zelf een vernieuwer? Of houden jouw acties deze vernieuwing juist tegen? Ben jij een maverick of een maverick-killer?
 
 
Peter Clausman geeft een masterclass op het Corporate Growth Summit. Meld u hier gratis aan voor het congres dat 16 september plaats heeft op het hoofdkantoor van KPMG. 
 
Peter Clausman is oprichter van de School of Mavericks. Door jaren ervaring bij een grote Nederlandse bank, onder meer in het innovatieteam, zag hij hoe veel vernieuwings- en persoonlijke potentie verloren gaat in grote organisaties. School of Mavericks combineert persoonlijke ontwikkeling, innovatie methodes en organisatorische sensitiviteit in coachingstrajecten, programma’s en workshops. Het doel is grote organisaties innovatiever te maken en dat medewerkers het verschil maken vanuit hun authentieke passie bevlogenheid.