Onnodige barst in imago Triodos Bank

Triodos Investment Management - een 100% dochter van Triodos Bank - neemt een belang van 15 procent in het crowdfundingsplatform Duurzaaminvesteren.nl.

Door Lex van Teeffelen
Professor of Finance and Firm Acquisition
Op het eerste gezicht lijkt Duurzaaminvesteren.nl als crowdfundingsplatform een perfecte partij voor Triodos. Allebei een groen imago.
Leren van de fintech partijen is nodig, daar ligt de toekomst. Maar verbind je dan wel met partijen die op zijn minst kwalitatief gelijkwaardig zijn. Het is stap 1 in elk due diligence proces: “fit” en “quality of source”.  Daar waar Triodos Investment Management netjes blijft met het hart en hoofd op de goede plek – met goede informatie over de obligaties en aandelen die zij uitgeeft – daar is dit zeker niet het geval bij Duurzaaminvesteren.nl.
 

Het due diligence team van de Triodos Investment Management heeft zitten slapen. Hebben zij de vele zeer matige infomemorandums dan niet gelezen, die Duurzaaminvesteren.nl op de website toelaat? Hebben zijn dan niet gezien dat 50 procent van alle voorstellen (7 van de 14) door eigen aandeelhouder Yard Energywordt geplaatst? 
Crowdfundingplatforms behoren onafhankelijk proposities te beoordelen en niet hun eigen vlees te keuren. Normaal wijzen platforms tussen de 75 – 95 procent van de ontvangen voorstellen af. Dat is een belangrijk filter en bescherming voor de particuliere investeerder. Het plaatsen van voorstellen van de eigen aandeelhouders wekt de indruk van belangenverstrengeling. En dan blijf ik nog netjes in mijn formulering.
Al twee keer eerder heb ik een blog geschreven over de matige kwaliteit van de informatiememorandums op Duurzaaminvesteren.nl. Even googlen op internet was genoeg geweest om minder positieve berichten te vinden. Die blogs gingen over de proposities Windpark Buren en Zonne-energiepark Borgloon. Voor de zekerheid heb ik ook het laatst geplaatste memorandum erbij genomen van project Windpark Netterden (3e tranche). Helaas lijdt ook die propositie aan vergelijkbare gebreken: 
? De kasstroomprognose is niet transparant over de aflossingsverplichtingen aan de bank en aan andere obligatiehouders.
? Proposities zijn nimmer voorzien van een risicoclassificatie.
? De (hoogte van de) reserveringen die gemaakt worden door de jaren heen voor de aflossing van deze obligatie blijft in nevelen gehuld en zijn niet terug te vinden in de kasstroomprognose.
? Een accountantsverklaring ontbreekt.
? Het rendement is vrij laag, de risico’s zijn hoog door de achterstelling op de bank en de aflossingsverplichtingen op twee eerder uitgegeven obligaties.
Ik hoop werkelijk dat Triodos Investment Management, een degelijke en kwalitatief hoog aangeschreven investeerder, niet dezelfde fouten zal maken, door dadelijk zelf als aandeelhouder proposities te plaatsen op Duurzaaminvesteren.nl.
Laten we het erop houden dat het Triodos acquisitieteam of de top te graag wilden, een veel gemaakte fout bij kopers.  Er zijn kwalitatief betere crowdfundingspartijen in de markt met een groen hart, die wel netjes opereren. Volgende keer beter.
Deze blog werd eerder gepubliceerd op LinkedIn Pulse.

Gerelateerde artikelen