Onderzoek: vierdaagse werkweek lucratief
Een vierdaagse werkweek met behoud van het volledige salaris is een perfecte manier om productiviteit op te vijzelen en gezondheid van werknemers te verbeteren. Dat blijkt uit een studie van de Britse denktank Autonomy. Het Engelse vaktijdschrift Personnel Today schrijft erover.
Onderzoekers keken naar de winstgevendheid van meer dan 50.000 Britse bedrijven. Daar lieten ze hypothetische scenario’s po los, om de impact te bekijken van een vierdaagse werkweek. De oplossing blijkt betaalbaar te zijn voor bedrijven vanaf vijftig werknemers. Het aantal gederfde uren wordt volledig gecompenseerd door een hogere productiviteit en prijsstijgingen.
Wel is het oppassen dat bedrijven met hoge personeelskosten niet meteen problemen krijgen met de cashflow, zo is de kanttekening van de onderzoekers. Zij raden aan om vierdaagse werkweken met volledig behoud van het salaris eerst in te voeren bij overheidsorganisaties. De denktank waarschuwt er verder voor dat de veranderingen in gedrag en verwachtingen nogal wat tijd in beslag kunnen nemen.
De auteurs van het onderzoek stellen dat de pandemie goede omstandigheden bieden om een begin te maken met de vierdaagse. Dit is bij uitstek de tijd dat managers ervaren dat flexibeler manieren van werken effectief en uitvoerbaar zijn.
“Voor de overgrote meerderheid van de bedrijven is werktijdverkorting een volkomen realistisch doel voor de nabije toekomst”, aldus een van de onderzoekers. “Door een hypothetische ‘stresstest’ te geven, kunnen we alle mythes over de betaalbaarheid van een vierdaagse werkweek wegnemen.”
Eind november 2020 kondigde Unilever aan dat het een proefperiode van een jaar van vier dagen zou beginnen op haar kantoor in Nieuw-Zeeland. Dit met als doel om de manier van werken te veranderen.