Onderzoek naar duurzaamheid bij familiebedrijven

familybedrijf
Duurzaamheid bij familiebedrijven.

BDO, Maastricht University en AFAS starten een onderzoek naar de ecologische verduurzamingsopgave voor Nederlandse familiebedrijven. Dit kan grote financiële gevolgen hebben voor deze bedrijven en hun financieel managers. Het onderzoek maakt deel uit van een driejarige samenwerking tussen de drie partijen en richt zich op het versterken van het ondernemingsklimaat voor familiebedrijven.

  • Onderzoek naar duurzaamheid familiebedrijven gestart
  • Samenwerking tussen universiteit, accountantskantoor en softwarebedrijf
  • Resultaten kunnen leiden tot betere duurzaamheidsstrategieën

Het onderzoek concentreert zich dit jaar op ‘ecologische duurzaamheid’, een thema dat centraal staat in de strategie van alle drie de onderzoekspartners. Prof. Dr. Anita van Gils van Maastricht University zal zowel huidige bestuurders als (potentiële) opvolgers van Nederlandse familiebedrijven benaderen met vragen over de rol van duurzaamheid bij de continuïteit van hun bedrijf en de invloed van toekomstige generaties hierop.[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Motivaties en uitdagingen in kaart brengen

De onderzoekers willen inzicht krijgen in wat verschillende familiegeneraties motiveert om te investeren in ecologische duurzaamheid. Daarnaast worden de kansen en bedreigingen die ze hierbij tegenkomen en de resultaten die ze ervaren in kaart gebracht. Deze informatie kan waardevolle inzichten opleveren voor familiebedrijven die worstelen met verduurzamingsvraagstukken.

Binnen familiebedrijven spelen voor financieel management enkele punten die bij bedrijven met een andere eigenaarstructuur minder voorkomen:

1. Balans tussen emotie en ratio
Familiebedrijven hebben vaak een sterke emotionele band met hun onderneming. De CFO moet een rationeel tegenwicht bieden en zorgen voor objectieve financiële beslissingen¹.

2. Langetermijnvisie
Familiebedrijven denken vaak in generaties. De CFO moet strategische plannen ontwikkelen die niet alleen de huidige, maar ook toekomstige generaties ten goede komen¹.

3. Duurzaamheid
Door de verminderde fixatie op winst, is er meer ruimte voor duurzaamheid binnen familiebedrijven. Financieel management moet investeren in ecologische en sociale duurzaamheid om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen, waarbij de steun van de eigenaren rationeel moet blijven.

4. Innovatie en groei
Het stimuleren van innovatie is essentieel. CFO’s moeten investeren in nieuwe technologieën en markten om de concurrentie voor te blijven.

5. Transparantie en communicatie
Heldere communicatie met zowel de familie als externe stakeholders is cruciaal. Dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen en het nemen van weloverwogen beslissingen.

6. Risicomanagement
Het identificeren en beheren van financiële risico’s is essentieel om de stabiliteit van het bedrijf te waarborgen.

7. Talentontwikkeling
Het aantrekken en behouden van talent binnen het netwerk van de familie is belangrijk. CFO’s moeten zorgen voor een omgeving waarin medewerkers zich kunnen ontwikkelen en bijdragen aan de groei van het bedrijf.

Kennis delen met belanghebbenden

Het doel van het onderzoek is om de opgedane kennis te delen met families, adviseurs, wetenschappers en overheden via presentaties en publicaties. Dit kan leiden tot betere besluitvorming en ondersteuning voor familiebedrijven die zich richten op duurzame ontwikkeling. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Aansluiting bij actuele ontwikkelingen

Het onderzoek sluit aan bij de toenemende aandacht voor duurzaamheid in het bedrijfsleven. Joost Vat, partner bij BDO, benadrukt dat het onderzoeksonderwerp naadloos aansluit bij de gesprekken die hij voert met familiebedrijven over duurzame businessmodellen. Dit onderstreept de relevantie en actualiteit van het onderzoek.

Internationale context

In een bredere context past dit onderzoek bij de groeiende mondiale aandacht voor duurzaamheid in het bedrijfsleven. Zo heeft de Europese Unie onlangs strengere regels aangekondigd voor bedrijven om hun klimaatimpact te rapporteren, wat ook gevolgen kan hebben voor familiebedrijven.

Financiële implicaties

De resultaten van dit onderzoek kunnen significante financiële implicaties hebben voor familiebedrijven. Inzichten in succesvolle duurzaamheidsstrategieën kunnen leiden tot kostenbesparingen, nieuwe marktkansen en verbeterde toegang tot financiering voor bedrijven die duurzaamheid effectief integreren in hun bedrijfsvoering. [Artikel gaat verder na de advertentie]

Als cfo of controller binnen het familiebedrijf maak je deel uit van een unieke en vaak complexe bedrijfsdynamiek. Echter, die dynamiek en ongeschreven regels brengen ook uitdagingen met zich mee. Tijdens twee opeenvolgende dagen krijg je de kans om even te ontsnappen aan de dagelijkse drukte en je te focussen op relevante vraagstukken en thema’s. Je krijgt handvatten en een goed gevulde gereedschapskist om direct aan de slag te gaan met de uitvoering en aanscherping van jouw (bedrijfs-)ambities binnen het familiebedrijf.

Rol van toekomstige generaties

Een interessant aspect van het onderzoek is de focus op de rol van toekomstige generaties bij duurzaamheidsinvesteringen. Dit kan leiden tot nieuwe inzichten in hoe familiebedrijven langetermijnplanning en duurzaamheid kunnen combineren, wat cruciaal is voor hun voortbestaan en succes. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Impact op besluitvorming

De uitkomsten van dit onderzoek kunnen een aanzienlijke impact hebben op de besluitvorming binnen familiebedrijven. Door beter te begrijpen welke factoren een rol spelen bij duurzaamheidsinvesteringen, kunnen bedrijven geïnformeerde keuzes maken die zowel economisch als ecologisch verantwoord zijn.

Samenwerking tussen academici en bedrijfsleven

Dit initiatief illustreert het belang van samenwerking tussen academische instellingen en het bedrijfsleven. Door de expertise van Maastricht University te combineren met de praktijkervaring van BDO en de technologische kennis van AFAS, kan het onderzoek zowel theoretisch onderbouwd als praktisch toepasbaar zijn.

Toekomstperspectief

Het driejarige karakter van de samenwerking biedt mogelijkheden voor longitudinaal onderzoek, waardoor trends en ontwikkelingen over tijd kunnen worden gevolgd. Dit kan waardevolle inzichten opleveren in hoe familiebedrijven zich aanpassen aan veranderende duurzaamheidseisen en -kansen.

Als cfo of controller binnen het familiebedrijf maak je deel uit van een unieke en vaak complexe bedrijfsdynamiek. Echter, die dynamiek en ongeschreven regels brengen ook uitdagingen met zich mee. Tijdens twee opeenvolgende dagen krijg je de kans om even te ontsnappen aan de dagelijkse drukte en je te focussen op relevante vraagstukken en thema’s. Je krijgt handvatten en een goed gevulde gereedschapskist om direct aan de slag te gaan met de uitvoering en aanscherping van jouw (bedrijfs-)ambities binnen het familiebedrijf.

Gerelateerde artikelen