Onderzoek naar ondergang van Credit Suisse

Aandacht voor de risico's die de bank nam en de impact van de rente.

De Zwitserse overheid gaat diepgaand onderzoek doen naar de crisis die heeft geleid tot het einde van de grote bank Credit Suisse. Dat heeft de regering donderdag beloofd aan het Zwitserse parlement. Credit Suisse werd uiteindelijk gered door de grotere Zwitserse branchegenoot UBS.

Er zal onder meer worden gekeken naar de risico’s die de bank heeft genomen en de impact van de stijgende rentes. Het onderzoek zou binnen een jaar afgerond moeten worden en moet helpen voorkomen dat een dergelijke situatie nog een keer kan gebeuren.

De crisis rond Credit Suisse en de redding van de tweede bank van Zwitserland hebben tot felle kritiek geleid in de politiek en onder de bevolking van het Alpenland. Credit Suisse werd al langer geplaagd door een reeks schandalen.

Om een grotere crisis in de Zwitserse en wereldwijde bankensector te voorkomen werd de bank onder druk van de overheid na een hectisch weekend vorige maand gered door UBS. Maar daar heeft Zwitserland wel voor miljarden aan garanties bij geboden.

Woensdag werd nog bekend dat de overheid heeft bevolen dat de bonussen voor het allerhoogste management van Credit Suisse worden geschrapt. De bonussen voor de managementlagen daaronder worden verlaagd.

De nieuwe topman van UBS, Sergio Ermotti, heeft tegen personeel van Credit Suisse gezegd dat het van cruciaal belang is om op de klanten gericht te blijven en de boel draaiende te houden. Dat meldde persbureau Reuters op basis van een interne memo. Volgens Ermotti is het belangrijk niet afgeleid te worden door de inspanningen voor de fusie tussen UBS en Credit Suisse.

De Zwitser Ermotti heeft de Nederlander Ralph Hamers opgevolgd als topman van UBS om de fusie met Credit Suisse in goede banen te leiden. Hamers, ook voormalig ING-topman, droeg woensdag formeel het stokje over aan Ermotti.

(ANP)