Onderzoek: ‘Finance management staat voor uitdaging ten aanzien van Green Deal’

Ruil schulden arme landen in voor klimaatmaatregelen
Hoe kan finance management bijdragen aan het behalen van de Green Deal-doelstelling?

Het naleven van de EU Green Deal brengt financiële uitdagingen met zich mee voor Europese bedrijven. Financieel management speelt een rol in de afweging tussen korte termijn kosten afweging tegen lange termijn duurzaamheid en concurrentievermogen. Door de milieu-impact te beoordelen, meer financiering van vergroening, risico’s te beheren en rapportages te verbeteren, kunnen bedrijven zich positioneren om tijdig te voldoen aan de duurzaamheidseisen vanuit Brussel. Dat meldt de Climate Bonds Initiative in een rapport.

  • Finance management nodig voor Green Deal-naleving
  • Bedrijven kunnen groene obligaties, duurzaamheidsgekoppelde leningen en EU-programma’s benutten om duurzame projecten te financieren
  • Financiële teams moeten nieuwe vaardigheden ontwikkelen op het gebied van duurzaamheidsboekhouding en klimaatrisicobeheer

1. Beoordeel de huidige milieu-Impact

Een grondige beoordeling van de huidige ecologische voetafdruk is een eerste stap richting naleving van de Green Deal. Finance afdelingen kunnen een rol spelen bij het implementeren van meet- en rapportagesystemen, zoals:
– Koolstofboekhouding: Nauwkeurige metingen van broeikasgasemissies in alle bedrijfsactiviteiten en toeleveringsketens.
– Energie-audits: Identificatie van gebieden met hoog energieverbruik en mogelijke efficiëntieverbeteringen.
– Evaluatie van de toeleveringsketen: Analyse van de milieu-impact door de hele keten heen, van grondstoffen tot distributie.

2. Ontwikkel een groene investeringsstrategie

Na een grondige milieubeoordeling kunnen financieel managers werken aan een investeringsstrategie die duurzaamheid prioriteit geeft. Belangrijke initiatieven zijn:
– Overgang naar hernieuwbare energie: Het reserveren van middelen voor zonne- en windenergieprojecten om afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.
– Energie-efficiëntie upgrades: Investeringen in technologieën en renovaties die zowel energie besparen als operationele kosten verlagen.
– Duurzaam transport; Elektrificatie van wagenparken en de aanleg van laadinfrastructuur. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

3. Verzeker groene financiering

De financiering van deze groene transitie is een van de grootste uitdagingen. Finance kan diverse financieringsopties benutten, zoals:
– Groene obligaties: Een groeiende markt biedt aantrekkelijke voorwaarden voor bedrijven die duurzame projecten willen financieren.
– Duurzaamheidsgekoppelde leningen: Leningen met rentetarieven gekoppeld aan duurzaamheidsprestaties stimuleren betere milieuresultaten.
– EU-financieringsprogramma’s: Subsidies en leningen speciaal ontworpen voor Green Deal-initiatieven.

4. Implementeer Koolstofprijsmechanismen

Naarmate koolstofprijzen een grotere rol spelen in het bedrijfsleven, moeten bedrijven voorbereid zijn. Belangrijke maatregelen zijn:
– Interne koolstofprijsstelling: Het opstellen van een intern systeem dat investeringsbeslissingen ondersteunt en mogelijke toekomstige belastingen anticipeert.
– Scenarioplanning: Ontwikkeling van financiële modellen die verschillende koolstofprijsscenario’s in kaart brengen om langetermijneffecten te beoordelen.

5. Verbeter duurzaamheidsrapportage

Transparantie is essentieel om het vertrouwen van stakeholders te winnen en aan regelgeving te voldoen. CFO’s moeten:
– Geïntegreerde rapportage opstellen: Duurzaamheidsindicatoren opnemen in financiële rapporten.
Afstemming op de EU-taxonomie: Zorgen voor consistente rapportage die voldoet aan het Europese classificatiesysteem voor duurzame activiteiten. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

6. Beheer klimaatgerelateerde financiële risico’s

Klimaatverandering brengt fysieke en transitierisico’s met zich mee die financieel management beïnvloeden. Financiele afdelingen kunnen deze risico’s beheren door:
– Risicobeoordeling: Analyse van zowel extreme weersomstandigheden als beleidswijzigingen en marktschommelingen.
– Aanpassingsstrategieën: Investeringen in infrastructuur en diversificatie van toeleveringsketens om veerkracht te vergroten.

7. Investeer in circulariteit

De Green Deal benadrukt ook de noodzaak van een circulaire economie. Bedrijven kunnen bijdragen door:
– Productherziening: Ontwikkelen van duurzamere, repareerbare en recyclebare producten.
– Recycling-infrastructuur: Investeren in afvalbeheer en gesloten productiesystemen.

8. Verbeter vaardigheden van financiële teams

De transitie naar een koolstofarme economie vereist nieuwe competenties binnen financiële afdelingen. CFO’s moeten:
– Training bieden: Vaardigheden ontwikkelen op het gebied van duurzaamheidsboekhouding en groene financieringsinstrumenten.
– Samenwerking stimuleren: Nauwere samenwerking tussen financiële, operationele en duurzaamheidsafdelingen bevorderen.

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Gerelateerde artikelen