Ondernemende financiers
Deze overname staat niet op zichzelf. Er is een “schijnbaar onstuitbare opkomst van financiële partijen, die een geduchte concurrent van het bedrijfsleven, de strategische partijen, geworden zijn”, constateert Geert Dekker in zijn artikel met de omineuze titel Wie verslaat de venture capitalist?
Hoe valt deze opmars van ondernemde financiers te verklaren? Deels is het natuurlijk een kwestie van geld. Bedrijven hebben eenvoudigweg de middelen niet om flink in de overnamebus te blazen, althans niet zo overvloedig als de financiële partijen. De recessie (of de nasleep ervan) eist z’n tol; bedrijven zitten met reorganisatiekosten, worstelen met schulden uit het verleden of wat dies meer zij. En de aandelenmarkt is minder bereid dan enkele jaren terug om fusies en overnames te financieren.
Venture-capitalmaatschappijen en andere financiers zitten ruimer in hun financiële jasje. Maar er lijkt meer aan de hand. Het is misschien wat voorbarig om de venture capitalists te loven voor investeringen die hun geld nog moeten opbrengen. Het heeft er echter wel alle schijn van dat de venture capitalists beter inzicht hebben in hoe aantrekkelijk een mogelijke overnamekandidaat is, dat ze hun overnames beter timen (of juist weten wanneer ze niet moeten investeren in een bedrijf) – kortom, dat ze betere ondernemers zijn dan de bedrijven. En dat komt wellicht doordat ze sterk financieel gedreven zijn.
Veel ondernemers is dat een doorn in het oog: zij hebben een voorkeur voor sterk strategische overnames – en laten zich eerder leiden door inhoudelijke, zakelijke overwegingen dan door gepriegel met cijfertjes. Maar misschien is dat gepriegel met cijfertjes zo gek nog niet, en kunnen CEO’s er nog wat van leren. En niet alleen van het gecijfer van de venture capitalists, maar ook van de cijferaars in hun eigen bedrijf, de CFO voorop. Met andere woorden, wordt het geen tijd om de CFO een prominentere rol te geven bij fusies en overnames?
Jan Bletz