OM: ‘Strengere aanpak buitenlandse corruptie door Nederlandse bedrijven’
Het Openbaar Ministerie (OM) intensiveert inspanningen om signalen van mogelijke corruptie en omkoping van ambtenaren in het buitenland te onderzoeken. In dit besluit, onlangs gecommuniceerd via de Staatscourant, onderstreept het OM de aantasting van overheidsintegriteit die ambtelijke corruptie met zich meebrengt. Daarover schrijft de website voor accountants, accountantweek in een artikel. De website verwijst naar een bekendmaking op de website van de staatscourant.
De waardeketen is zo sterk als de zwakste schakel. Hoe reageert jouw bedrijf op onzekerheid? Ontdek het in de rondetafelsessie ‘Hoe sterk is jouw waardeketen?’ tijdens CFO Day 2024 op 30 mei. Verken strategieën om risico’s te beheersen en je voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen. Meld je nu aan voor CFO Day en bezoek de sessie.
Critera
Bij de beoordeling van corruptie en omkoping door Nederlandse entiteiten in het buitenland hanteert het OM een aantal belangrijke criteria. De omvang van de omkoping, de structuur ervan binnen een organisatie, de betrokkenheid van invloedrijke buitenlandse ambtenaren of politici, en de impact op zowel Nederlandse als buitenlandse belangen zijn slechts enkele van de overwegingen. CFO’s dienen zich bewust te zijn van deze factoren en moeten proactief beleid implementeren om het risico op betrokkenheid bij dergelijke activiteiten te minimaliseren.
Rol van financieel management en registeraccountants
Financieel management speelt een cruciale rol in het voorkomen en detecteren van corruptie. CFO’s moeten daarom inzicht hebben in de geldstromen en vermogens van betrokken partijen. De website geeft aan dat registeraccountants (RA’s) hierbij een rol kunnen spelen. Maar het is niet duidelijk of zij verplicht zijn om (mogelijke) ambtelijke omkoping te melden. Wel zijn zij vanuit de koepelorganisatie gehouden aan transparantie en integriteit. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).
Financiële gegevens cruciaal
Het OM benadrukt dat financieel onderzoek een integraal onderdeel is van het opsporingsproces, met het oog op het ontnemen van wederrechtelijk verkregen voordeel. CFO’s moeten daarom zorgen voor een gedegen financiële compliance en samenwerken met externe partijen om de integriteit van hun organisatie te waarborgen.
CFO’s aansprakelijk
CFO’s worden steeds vaker gezien als cruciale spelers bij het waarborgen van financiële integriteit en het voorkomen van corruptie binnen organisaties. In gevallen waarin ambtenaren in het buitenland zijn omgekocht met steekpenningen, kan de CFO aansprakelijk worden gesteld voor nalatigheid of betrokkenheid bij dergelijke illegale activiteiten.