Oekraïne wordt toekomstige wanbetaler

Bedrijven kunnen fluiten naar ‘Oekraïnesteun’
Het land heeft een verzoek ingediend om schulden later te betalen.

Oekraïne staat na het verzoek om later internationale schulden af te mogen betalen te boek als toekomstige wanbetaler. Kredietbeoordelaar Fitch verlaagt zijn oordeel over het land dat is binnengevallen door Rusland vanwege de eerder deze week aangekondigde stap.

Het Amerikaanse bureau verlaagde de kredietwaardigheid van Oekraïne naar C, wat betekent dat het land stappen heeft gezet die uiteindelijk op wanbetaling uitdraaien. De Oekraïense regering publiceerde eerder deze week decreten waarin ze buitenlandse obligatiehouders vroeg in te stemmen met een betaalpauze. Ook vroeg het kabinet om wijzigingen in de rentes die het land betaalt over leningen die zijn gekoppeld aan de economische groei van Oekraïne.

Volgens het Oekraïense ministerie van Financiën hebben grote beleggers, waaronder BlackRock, al aangeven akkoord te gaan. Als het tot een overeenkomst komt blijft het Oost-Europese land officieel in gebreke en verlaagt Fitch zijn rapportcijfer nogmaals.

De kredietbeoordelaar denkt dat de regering in Kiev naast dit specifieke verzoek sowieso met schuldeisers om tafel moet, aangezien de oorlog een verwoestend effect heeft op de economie. Die krimpt dit jaar naar schatting met 33 procent, terwijl de regering naar eigen schattingen de komende tien jaar zo’n 750 miljard dollar nodig heeft voor de wederopbouw.

(ANP)