Oasis-tour levert VK ‘miljard’ op: dit zijn de 5 meest lucratieve popreünies ooit

De langverwachte reünietour van rockband Oasis ging deze maand van start. Tickets werden voor soms astronomische bedragen van de hand gedaan. Reünieconcerten zijn al jarenlang een recept voor een miljoenenomzet. FM.nl zet de meest lucratieve reünies ooit voor je onder elkaar.

De Britse rockband Oasis begon deze maand dan eindelijk aan zijn langverwachte reünietour. De groep, bekend van nummers als Wonderwall en Don’t Look Back in Anger, ging in 2009 uit elkaar vanwege de zoveelste ruzie tussen de broers Lian en Noel Gallagher.

De Gallaghers lijken de strijdbijl – al dan niet tijdelijk – te hebben begraven om een van de grootste reünietours ooit te spelen. Aanvankelijk zou de band alleen het Verenigd Koninkrijk en Ierland aandoen, maar inmiddels zijn daar concerten aan toegevoegd in Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Australië.

De grote vraag is hoeveel de tour uiteindelijk zal opleveren. Analisten schatten eerder dat de concerten die Oasis in het VK en Ierland houdt 400 miljoen pond (zo’n 461 miljoen euro) aan omzet kunnen genereren, maar dat was nog gebaseerd op veertien shows.

Inmiddels telt de tour meer dan veertig shows, die nog tot diep in november zullen plaatsvinden. In het VK en Ierland verkocht Oasis 1,4 miljoen kaartjes, maar wereldwijd zou de band mogelijk meer dan 3 miljoen tickets verkopen. Kaartjes kosten al snel omgerekend 200 euro, maar kunnen door dynamische prijzen [een – omstreden – systeem waarbij de ticketprijs wordt bepaald aan de hand van vraag en aanbod, red.] soms omhoog schieten richting duizenden euro’s.

De broers Gallagher tijdens een van de reünieconcerten van Oasis in juli. Foto: ANP/ Scott A Garfitt/ Invision/ AP.

 

Fans die de band in het VK zien spelen, geven daarvoor gemiddeld – inclusief accommodatie en reiskosten – 766 pond uit, blijkt uit recent onderzoek. Dat heeft een positief effect op de lokale economie van de stad waar Oasis optreedt. Hetzelfde gebeurde met de megatour van Taylor Swift, The Eras Tour geheten, van 2023 en 2024. Dit fenomeen kreeg in de pers bijnaam ‘Swiftonomics’.

“[Concerten van] Taylor Swift en de Foo Fighters zorgden er bijvoorbeeld voor dat de hotelprijzen in Cardiff, waar ook een Oasis-concert zal plaatsvinden, met maar liefst 500 procent stegen”, zei een Britse econoom afgelopen jaar tegen de zakensite Yahoo! Finance.

De Oasis-broers zouden zelfs lucratiever kunnen zijn voor de Britse economie dan Swift. Volgens onderzoek leveren de Oasis-concerten de Britse economie 1,06 miljard pond (1,22 miljoen euro) op, tegenover 997 miljoen pond (1,15 miljoen euro) door Swift.

Swift en haar team verdienden zelf met The Eras Tour meer dan 2 miljard dollar, verdeeld over zo’n 150 concerten. Het is daarmee de meest lucratieve concertreeks ooit gebleken. Of de Gallaghers haar uiteindelijk van de troon zullen stoten, is nog de vraag. Er gaan geruchten dat de tour van Oasis in 2026 nog een staartje in Europa zal krijgen, maar nog niets is bevestigd. Een eventuele nieuwe ruzie tussen de broers kan bovendien altijd nog roet in het eten gooien.

Zeker is dat grote artiesten en bands met reünietours kolossale bedragen binnen kunnen harken. FM.nl zet de vijf meest lucratieve tours onder elkaar van bands die na jaren weer bij elkaar kwamen.

Kanttekening: we baseren ons op cijfers die publiek bekend zijn, van verscheidene reünietours is onduidelijk hoeveel die opleverden. Omgerekende bedragen baseren daarnaast we voor het gemak op de koers van dit moment.


1) Guns ’n Roses: $584 miljoen

Tour: Not in This Lifetime… Tour
Wanneer: 2016 – 2019
Aantal shows: 158

Guns ’n Roses in 2016 tijdens hun lucratieve tour. Foto: ANP/ Marcelo Correia.

 

In een ruim vier jaar durende tour gaf de Amerikaanse rockband Guns ’n Roses wereldwijd 158 concerten, waaronder een in het Nijmeegse Goffertpark. De Not in This Lifetime… Tour was de eerste sinds 23 jaar waarin originele bandleden Axl Rose, Slash en Duff McKagan samen optraden. Zanger Rose had de jaren ervoor veelal met ingehuurde muzikanten opgetreden.

De reünie van Axl Rose met gitarist Slash en bassist McKagan sloeg aan. Het leverde 584 miljoen dollar (zo’n 526 miljoen euro) op, waarmee het gezien kan worden als de meest lucratieve reünieconcertreeks ooit.


2) The Police: $362 miljoen

Tour: The Police Reunion Tour
Wanneer: 2007 – 2008
Aantal shows: 152

The Police in 2007 in Amsterdam, tijdens hun reünietour. Foto: ANP /Hollandse Hoogte /Roy Tee.

 

De Britse rockgroep The Police gaf er in 1986 de brui aan. Toen begin 2007 bleek dat de band bij elkaar zou komen voor een heuse reünie, was dat groot nieuws. De new wave- en reggaerockgroep gaf twee jaar wereldwijd 152 optredens, waaronder twee in de Amsterdamse Arena. The Police Reunion Tour leverde de groep van Sting en zijn management liefst 362 miljoen dollar (zo’n 326 miljoen euro) op.

Na de reüniereeks hield The Police er weer mee op. Zanger Sting vervolgde zijn solocarrière en treedt nog regelmatig op.


3) Fleetwood Mac: $199 miljoen

Tour: On With the Show
Wanneer: 2014 – 2015
Aantal shows: 120

Christine McVie in 2015 in Amsterdam, tijdens haar reünie met Fleetwood Mac. Foto: ANP/ Robin Utrecht.

 

De Amerikaanse jaren ’70-groep Fleetwood Mac had al sinds 1998 niet meer met toetsenist en vocalist Christine McVie gespeeld. McVie maakte onderdeel uit van de klassieke bezetting van de band, die het legendarische album Rumours had opgenomen. In 2014 voegde zij zich weer bij haar oude band. Er zou zelfs een nieuw album komen, liet de band weten.

Van een nieuw Fleetwood Mac-album is het nooit meer gekomen, al nam McVie wel een studioplaat op met bandlid Lindsey Buckingham. Fleetwood Mac en McVie schreven dan weer geschiedenis met hun On With the Show-tour, die in 2014 en 2015 bijna 200 miljoen dollar (zo’n 179 miljoen euro) opleverde. McVie bleef tot haar overlijden in 2022 bij de band betrokken.


4) Take That: $185 miljoen

Tour: Progress Live
Wanneer: 2011
Aantal shows: 35

Take That in 2011, met rechts in beeld Robbie Williams. Foto: ANP/ EPA/ Jan Woitas.

 

Zanger Robbie Williams besloot in 2010 zich weer aan te sluiten bij zijn oude groep Take That, waar hij al sinds 1995 niet meer bij zat. Het leidde tot een nieuw studio-album, genaamd Progress, en een bijbehorende Europese tour.

Veel fans wilden de jaren ’90-jongensgroep weer in de originele bezetting zien, zo bleek. De 35 shows van de zogenoemde Progress Live-tour in 2011 leverden de groep en het management liefst 185 miljoen dollar (zo’n 166 miljoen euro) op.

De voltallige groep zien, bleek bovendien een buitenkansje voor de fans; Williams verliet de groep nog datzelfde jaar, om zich weer op zijn solocarrière te storten.


5) The Eagles: $152 miljoen

Tour: Hell Freezes Over
Wanneer: 1994 – 1996
Aantal shows: 154

The Eagles tijdens een concert in 2011. Foto: ANP/ Benainous+Catarina+Benhamou.

 

De Amerikaanse rockgroep The Eagles was al sinds 1980 uit elkaar, toen er in 1994 opeens een reünie op poten werd gezet, Hell Freezes Over geheten. In drie jaar tijd speelde de groep wereldwijd liefst 154 shows, wat leidde tot ruim 152 miljoen dollar (zo’n 137 miljoen euro) aan inkomsten.

Bandlid Glenn Frey had indertijd overigens een andere kijk op de zaken. “We zijn nooit uit elkaar gegaan. We hebben slechts veertien jaar vakantie genomen”, zei hij.

Reünieconcerten niet het lucratiefst

Al mogen reünies behoorlijk lucratief zijn voor bands en hun management, ze voeren niet de lijstjes aan van grootste cashcows onder de tours. In de top 10-meest lucratieve tours ooit staat enkel de reüniereeks van Guns ’n Roses vermeld, op nummer 10.

De overige tours zijn zonder uitzondering van artiesten en groepen die altijd door zijn gegaan. Na de concertreeks van Swift blijken recente tot semi-recente tours van Coldplay (1,2 miljard dollar), Elton John (939 miljoen dollar)en Ed Sheeran (776 miljoen dollar) tot dusver het meeste te hebben opgeleverd.

Opvallend is dat de twaalf meest lucratieve tours ooit allen in de afgelopen tien jaar plaatsvonden. Dat valt deels te verklaren door het recente effect van de inflatie, maar dat dekt niet de hele lading. De ticketprijzen stegen de afgelopen jaren bijvoorbeeld ook sterk, omdat artiesten in het digitale tijdperk minder inkomsten genereren met het uitbrengen van muziek dan ten tijde van de cd- en lp. Het grote geld verdienen zij tegenwoordig vaker met concerten.

Bovenste foto: ANP/ AFP/ Oli Scarff.

Gerelateerde artikelen