Nu weet je wat er komt

De volgende coronacrisis is niét onverwacht: bereid je organisatie nú voor om dan wél in gezonde control te blijven.

Een serie blogs over control.

In Nederland doen we alsof het virus weer weg is. Vanaf vandaag mogen we weer naar de sportschool, de sauna, we reizen vrij door Europa, zoeken bij mooi weer massaal de terrassen weer op, en zitten gewoon, met mondkapjes weliswaar, in het openbaar vervoer.

Door Hinrich Slobbe, control prof in beide betekenissen, als associate professor aan de Business School Nederland en als directeur van Wisdom in Finance

Ons land is natuurlijk in de afgelopen maanden ook boodschappen blijven doen en mede door thuiswerken hebben we het overgrote deel van de economie op gang gehouden. Intelligente oplossingen en reddingsoperaties hebben ervoor gezorgd dat “we” onder de 10 procent achteruitgang van het nationaal inkomen zijn gebleven.    

Je zou dus zeggen: terug naar normaal. Controllers gaan weer in de aanvalsstand. In plaats van risicoanalyses kunnen de groeiscenario's weer van stal worden gehaald. Even een kwartaal reset en weer verder nu.

De crisis is nog lang niet voorbij

Toch wil ik op deze plaats een paar waarschuwingen uiten: corona is nog niet over! Helaas zijn er op dit moment in de wereld meer besmettingen per dag dan ooit. Eigenlijk woedt het virus op volle kracht: honderdduizenden nieuwe besmettingen per dag! Lessen uit eerdere pandemieën leren ons dat er eigenlijk altijd een tweede golf komt, waarbij de afgelopen drie maanden nog mager afsteken. Zijn we daar wel klaar voor?

Je hoeft niet per se in zo’n tweede golf te geloven om er in ieder geval toch rekening mee te houden. Wat gaan we doen bij weer zo'n uitbraak? Hebben we onze plannen al klaar staan? Nu kunnen we niet meer zeggen dat het ons overvalt, zoals in februari. De ziekenhuizen hebben laten zien dat ze zeer snel kunnen schakelen. Scholen lieten wisselende resultaten zien, maar kunnen nu al rekening houden met een nieuw schooljaar van Blended Learning, online waar het moet, live waar het kan.

Verander nu, om straks te overleven

Bedrijven die de afgelopen periode met thuiswerken hebben geleerd dat vertrouwen in het personeel belangrijker is dan de controle, zullen hun beleid continueren. Maar hoe gaan we het doen bij bedrijven, die niet in staat zijn om online te gaan? De situatie in de vleesverwerkende industrie laat zien dat een uitbraak direct groot is en dat dan sluiten de enige optie lijkt. Zijn daar de ingenieurs al bezig met andere productiemethodes waarbij mensen niet meer zo dicht op elkaar hoeven te werken?

Om maar niet te spreken over de horeca, de bioscopen, massa-evenementen, de luchtvaart, theaters, en ga maar door. De verdienmodellen van deze industrieën zijn zo kwetsbaar gebleken, dat hier een totale omslag nodig is. Afstand houden, spreiding, luchtzuivering, hygiëne: allemaal zaken waar we proactief aan kunnen werken. Maar dat betekent ook nieuwe kostprijscalculaties, veranderend prijsbeleid, incalculeren van risicokosten. Bedenk je een maatschappij waar elke vorm van besmettingsgevaar moet worden voorkomen. Dagelijks meten van je gezondheid, dagelijkse reiniging, informatie over degenen met wie je in contact bent geweest: géén vrijheid-blijheid.

Tja, een sombere blog, die zo voor het begin van het zomerseizoen misschien tot treurigheid leidt. Toch moeten we nu bepalen hoe we bij een nieuwe uitbraak gaan handelen. Wij kunnen zelf die oorzaak van een massa-besmetting zijn.  Bedenk hoe je bedrijf kan voortbestaan bij een tweede golf. Ga er niet te gemakkelijk vanuit dat het nu over is.

Optimisme is goed, voorzichtigheid is beter.

Alle blogs van prof. Hinrich Slobbe voor u op een rij gezet.

(foto: Anna Shvets, Pexels)

Gerelateerde artikelen