‘Nu keuzes maken’ – Gerard Mulder, Arenthals Grant Thornton
Risicomanagement en interne beheersing zijn dus de geldende kernbegrippen in het zakelijk leven van de CFO. Zeker nu blijkt dat organisaties met name de hoeveelheid interne uren die nodig zijn voor het documenteren en testen onderschatten. Ook het in combinatie voldoen aan de eisen uit het principle-based gedachtegoed van Tabaksblat en het rules-based SOX zorgen voor hoofdbrekens.
De CFO wordt verder geconfronteerd met de onafhankelijkheid van de certificerend accountant. Het one stop/ one shop-principe is niet meer van toepassing. Voor het inhuren van adviesdiensten dienen nu keuzes te worden gemaakt. Dit alles maakt het duidelijk dat de CFO voor een groot aantal uitdagingen staat die een zware wissel trekken op zijn organisatie en team.’
Ondersteuning voor de CFO
‘Veelomvattende projecten als het SOX-proof maken van de onderneming vragen naast een forse interne inspanning ook de noodzaak om deskundige en onafhankelijke externe adviseurs in te zetten. Tijdelijke inzet van externe knowhow is nodig bij het documenteren en implementeren, structureel is de externe inzet bij het jaarlijkse in-control statement. Een goede adviseur is in staat de juiste deskundigheid en kwaliteit te leveren. Onafhankelijkheid van de certificerende rol staat hierbij voorop, vooral bij adviesdiensten op het gebied van IFRS, corporate finance, IT-audit en (inter)nationale fiscale zaken, alsmede bij het leveren van administratieve diensten, payroll accounting of het samenstellen van de statutaire jaarrekening.’
In control of in business?
In het bestuur van een onderneming is altijd sprake van een spanningsveld tussen verschillende krachten. De ‘control’-functie is bij uitstek het werkgebied van de CFO. En dan vooral de financial-reporting controls. Het ‘business’-deel zal door de CEO en COO worden gedekt, zodat per saldo een goede balans ontstaat. Dit wil echter niet zeggen dat de CFO geen business-gevoel moet hebben, evenmin als de andere leden het control-gevoel mogen ontberen. Het ‘in control’ zijn, dient te gelden voor elk facet van de organisatie en beslaat niet alleen de financiële aspecten. Gezamenlijk zijn allen verantwoordelijk voor zowel de business als de financial controls.
Gerard Mulder (1953) is Bestuursvoorzitter Arenthals Grant Thornton, Amsterdam. Hij studeerde bedrijfseconomie en volgde de postdoctorale opleiding accountancy in Groningen. Hij is werkzaam als openbaar accountant sinds 1979. Na 10 jaar werkzaam te zijn geweest voor een van de Big Four-kantoren is Mulder sinds 1992 vennoot bij Arenthals Grant Thornton en sinds 2003 is hij bestuursvoorzitter van de maatschap en lid van de Board of Governors van de internationale organisatie.
De bijna 500 medewerkers van Arenthals Grant Thornton bedienen vanuit acht vestigingen in de Randstad (inter)nationale ondernemingen op het gebied van onder meer accountancy, belastingadvies en bedrijfsjuridische zaken. Arenthals Grant Thornton is lid van Grant Thornton, een wereldwijd netwerk met 21.000 professionals en circa 540 kantoren in 109 landen.