Normaler economisch beleid Turkije leidt tot hogere rating

De kredietwaardigheid van het land is door S&P verhoogd van B naar B+.

Kredietbeoordelaar S&P Global is positiever geworden over de financiële gezondheid van Turkije. Vooral het feit dat er bij de Turkse regering eindelijk weer sprake is van een orthodoxer economisch beleid, wordt door het toonaangevende ratingbureau gewaardeerd.

  • Turkije zit al jaren in zwaar weer omdat het land inflatie bestreed met renteverlagingen
  • De een na de andere president van de centrale bank die bij probeerde te sturen vloog eruit
  • De rating van Turkije is nog steeds stappen verwijderd van de investment grade
  • De inflatie is ook nog niet onder controle

De afgelopen jaren baarden Turkse beleidskeuzes nog opzien. President Recep Tayyip Erdogan zag lang niets in de standaard economische praktijk van het verhogen van de rente om de torenhoge inflatie terug te dringen en ontsloeg meerdere centralebankpresidenten die daar anders over dachten. Na zijn verkiezingswinst vorig jaar beloofde Erdogan echter een gangbaarder economisch beleid te gaan voeren.

Deskundigen van S&P Global verhogen hun oordeel over de kredietwaardigheid van Turkije nu van B naar B+. De hogere score kan het land helpen om tegen gunstigere rentes geld te lenen. Ook andere kredietbeoordelaars zijn al positiever dan voorheen. Fitch verhoogde eerder dit jaar ook al de kredietrating naar B+, terwijl Moody’s zijn prognose voor Turkije op ‘positief’ zette zonder meteen een verhoging van de score door te voeren.

Hoewel de beoordelingen beter zijn dan eerst, blijft de rating van het land nog steeds een aantal stappen verwijderd van de zogenoemde investment grade. Dat betekent dat het nog wel als tamelijk risicovol wordt beschouwd om geld in Turks staatspapier te steken.

De handel tussen Turkije en Nederland is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. In 2022 importeerde Nederland voor 5,3 miljard euro aan goederen uit Turkije. De export bedroeg in 2022 8,1 miljard euro.

tekst loopt door onder het blok

In weerwil van de aanhoudende inspanningen van de Turkse centrale bank om inflatie te beteugelen, zijn de kosten voor levensonderhoud in Turkije in april verder gestegen. Het Turkse nationale statistiekbureau rapporteerde een toename van de consumentenprijzen met 69,8 procent. Dit komt bovenop de reeds hoge inflatie van 68,5 procent in maart.

Mehmet Simsek, de Turkse minister van Financiën, had al verwacht dat er na de eerdere stap van Fitch meer ratingverhogingen zouden volgen. “De positieve resultaten van ons beleid worden weerspiegeld in de beslissingen van kredietbeoordelaars”, reageerde hij zaterdag op socialemediaplatform X. “We zijn vastbesloten om met ons versterkte beleid het vertrouwen in ons land naar het hoogste niveau te brengen.”

Gerelateerde artikelen