Nog één maand: afscheid van Windows 7

Het besturingssysteem Windows 7 is nog altijd populair bij veel bedrijven. Maar Microsoft beëindigt op 14 januari 2020 de ondersteuning van het besturingssysteem Windows 7. Vanaf dat moment worden er geen beveiligingsupdates voor Windows 7 uitgegeven, waardoor het onveilig is om Windows 7 te blijven gebruiken. Dat is in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Gebruikers kunnen dan ook niet meer bij Microsoft terecht voor kosteloze hulp bij technische problemen met deze versie van Windows. 

Wie per se wil, kan vanaf 14 januari 2020 nog veilig met Windows 7 blijven werken. Zakelijke klanten kunnen er nog voor kiezen om beveiligingsupdates te ontvangen voor maximaal drie jaar. Deze 'extended security updates' zijn echter niet gratis, maar moeten per PC worden betaald. Dit scenario wordt door Microsoft zo veel mogelijk ontmoedigd en is daardoor een vrij prijzige aangelegenheid. 

Al met al is afscheid van Windows 7 aantrekkelijker. Gelukkig zijn er alternatieve besturingsystemen genoeg, van Linux tot macOS. Het meest voor de hand ligt echter Windows 10, het huidige besturingsysteem van Microsoft. Overstappen naar Windows 10 is een goede keuze. De beveiliging van Windows 10 zal de komende jaren wél steeds up to date blijven. Het is de bedoeling dat Windows 10 zelfs tot in lengte van dagen zal worden bijgewerkt. Het principe van 'Windows as a Service' houdt in dat je er vanuit mag gaan dat Microsoft het besturingssysteem via de cloud onderhoudt, met tijdige beveiligingsupdates en (twee keer per jaar) nieuwe functionaliteit. Heel anders dan vroeger, toen bedrijven licenties voor Windows 7 kochten en zelf servicepacks en software-updates moesten installeren.  

Nu al is Windows 10 veel veiliger dan Windows 7. Het besturingssysteem is veel geavanceerder en de beveiligingsmogelijkheden bieden bescherming tegen de moderne bedreigingen. Windows 10 start razendsnel op en gebruikt minder geheugen en schijfruimte.. Er zijn veel verbeteringen doorgevoerd in het energiemanagement, zodat laptopaccu's het langer volhouden. Veel software draait wel onder Windows 10, maar niet onder Windows 7. Denk aan de software om met een digitale pen te schrijven op het laptopscherm. Omgekeerd doet Windows 7-software het in principe wel altijd onder Windows 10. Tot slot sluit Windows 10 ook veel beter aan op Microsoft Cloud-oplossingen, zoals Office 365 en Microsoft 365. 

Aandachtspunten

Overstappen van het verouderde Windows 7 op het toekomstbestendige besturingssysteem Windows 10 loont. Er komt wel het een en ander bij kijken. Waar moet je rekening mee houden als je gaat overstappen? De belangrijkste aandachtspunten:

– Welke variant kies je? En hoe lang houd je die aan? 
Windows 10 komt twee keer per jaar met een update, die volautomatisch kan worden geïnstalleerd vanuit de cloud. Eind vorig jaar kwam versie 1809 uit, inmiddels werken veel bedrijven al met versie 1909. Als je deze versie installeert, hoef je waarschijnlijk pas over een jaar weer te updaten (al moet je uiteraard wel altijd de regelmatig verschijnende 'patches' installeren). Een updatecyclus van twee keer per jaar kan uiteraard ook – alleen zullen de meeste bedrijven waarschijnlijk elke keer willen kijken of de nieuwe update geen problemen oplevert. En dat doe je liever één keer per jaar dan twee keer per jaar.

– Wie gaat wanneer over? 
Kies je voor een 'big bang' of een geleidelijke overstap? Een geleidelijke overstap verdient waarschijnlijk de voorkeur. Dit heeft als grote voordeel dat de druk op de organisatie niet plotseling toeneemt omdat zich problemen voordoen of omdat gebruikers ondersteuning nodig hebben. Maar naarmate de deadline dichterbij komt, is een big bang waarschijnlijk de enige mogelijkheid: in één keer over, om die deadline van 14 januari 2020 maar te halen. Er zijn twee manieren om uitrolgroepen aan te maken en beheren: met de System Center Configuration Manager (SCCM), dat vooral wordt gebruikt door grote bedrijven om alle PC's centraal te beheren. Een andere mogelijkheid is Microsoft Intune, het cloudgebaseerde apparaatbeheersysteem dat zich richt op kleinere bedrijven. Beide werken met Windows Autopilot, waarmee je in één keer besturingssysteem en applicaties kunt overzetten, met alle op de individuele gebruikers afgestemde instellingen.

– Welke applicaties gaan over? 
De meeste standaardsoftware is geschikt voor Windows 10, maar intern ontwikkelde software en web-apps kunnen haperen. Rigoureus testen is dus noodzakelijk. Hier kunnen weken overheen gaan. Mocht die tijd ontbreken, kun je volgens Microsoft het beste alleen de kritieke bedrijfsapplicaties testen en de rest naderhand. 

– Welke apparatuur gaat mee over?
Is alle hardware geschikt voor Windows 10? In de regel geldt dat computers die jonger zijn dan drie jaar kunnen worden voorzien van een nieuwe Windows 10 installatie. Bij oudere systemen zijn soms wel nieuwe PC’s nodig. Overigens lijken veel gebruikers eieren voor hun geld te kiezen, en voor de zekerheid nieuwe PC’s te kopen. De verkoop van het aantal PC’s zat in het tweede  kwartaal van 2019 in de lift, wat volgens deskundigen komt doordat bedrijven upgraden naar Windows 10 en daarom (een deel van) hun computerpark vernieuwen.  

Voor randapparatuur geldt meestal dat ze geschikt zijn voor Windows 10 als ze het onder Windows 7 goed doen. Wellicht zijn er wel nieuwe drivers nodig, maar aangezien Windows 10 al bijna vijf jaar op de markt is, hebben de meeste fabrikanten daarin wel voorzien. In de testfase zal blijken of dit inderdaad zo is.

– Gebruikerstraining? 
Windows 10 wijkt op het oog helemaal niet veel af van Windows 7, de meeste ingrijpende veranderingen zijn 'onder de motorkap' aangebracht. Desondanks zullen veel gebruikers enige begeleiding moeten krijgen om het maximale uit Windows 10 te kunnen halen. Een korte introductie van een paar uur is nog wel het minste.