Nieuwe subsidie voor recycling van plastic
![](https://financieel-management-uploads.storage.googleapis.com/app/uploads/2025/02/Afval-1024x650.jpg)
Op 18 februari 2025 opent een nieuwe aanvraagronde van de subsidie Circulair Plastics NL (CPNL). Deze subsidie is voor bedrijven die en onderzoekers die knelpunten oplossen om plastic te recyclen. Ondernemers en onderzoekers die eerder niet in aanmerking kwamen, komen dat nu mogelijk wel.
Eerder was de subsidie vooral voor ondernemers en onderzoekers die specifieke typen kunststoffen recyclen uit bepaalde toepassingen. Deze aanvraagperiode ligt de nadruk van de subsidie voor een aantal onderwerpen op onderzoek en de verdere ontwikkeling van recycling technologieën. Dit kan chemische recycling, mechanische recycling en dissolutie zijn. Dat laatste is een recyclingmethode waarbij alleen het gewenste polymeer oplost en de rest niet.
Er is nu ook subsidie voor onderzoek dat zich richt op het begin van de recyclingketen. Denk aan het automatisch sorteren van grote kunststofartikelen. En voor onderzoek naar analysetechnieken die tijdens een productieproces (inline) sorteren.
Ondernemers krijgen subsidie voor een onderzoeksproject of showcase. Zij kiezen daarvoor uit verschillende onderwerpen. Bij deze openstelling zijn specifiek onderwerpen opgenomen voor de recycling van technische kunststoffen en zacht PVC. Nieuw is ook dat ondernemers en onderzoekers subsidie kunnen aanvragen voor een onderzoeksproject naar microplastics. Dat kan gaan over het karakteriseren van microplastics en de mogelijkheden om deze te verminderen in de recycleketen. Bijvoorbeeld bij het inzamelen, wassen en sorteren.
Ondernemers en onderzoekers die benieuwd zijn of hun projectidee in aanmerking komt voor deze subsidie, kunnen persoonlijk advies krijgen. Zij kunnen hun CPNL-projectidee toetsen zonder verplichtingen. Na het insturen neemt een adviseur van RVO contact met hen op.
Op 17 maart organiseert Stichting Circular Plastics NL samen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een workshop waarbij ze dieper ingaan op het maken van een projectplan. Daar krijgen ondernemers tips, tricks en praktische handvatten voor het opstellen van dat plan.