Nieuwe loonstrook onthult ware kosten loonsverhoging
Als een werkgever een werknemer met een modaal salaris één euro loonsverhoging per uur wil geven, kost dit in werkelijkheid zo’n één euro tachtig. Zo’n tachtig cent gaat naar belastingen en premies. Dat en veel meer wordt nu glashelder dankzij de ‘betere loonstrook’ die is ontwikkeld door de Argumentenfabriek in opdracht van het Ministerie van SZW en met steun van VNO-NCW en MKB-Nederland.
- nieuwe loonstrook verduidelijkt verschil bruto vs netto
- opzet maakt totale loonruimte duidelijk …
- … maar doorontwikkeling loonstrook nodig
Met de opzet voor een nieuwe maandelijkse loonstrook krijgt de werknemer een beter-te-begrijpen loonstrook, die goed laat zien hoe het zit met zijn bruto- en nettoloon en wat daar allemaal tussen zit en door de werkgever wordt betaald, aldus de initiatiefnemers.
Beter leesbare loonstrook
“Deze nieuwe loonstrook kan onder meer helpen om mensen bewuster te maken van de totale loonruimte die werkgevers hebben en wat er allemaal naar belastingen en premies gaat. Zeker in het licht van alles discussies over lonen en koopkracht is dit essentieel. Ook is de nieuwe loonstrook veel beter leesbaar voor werknemers”, aldus VNO-NCW. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
FM.nl stuurt 3x per week het belangrijkste financiële nieuws, de interessantste interviews en alle relevante events & bijeenkomsten voor financieel professionals in een overzichtelijke nieuwsbrief.
Wilt u óók op maandag, woensdag en vrijdag in één oogopslag volledig overzicht hebben van alles wat in finance speelt? Meld u dan nu aan voor onze unieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het vaknieuws dat belangrijk is, artikelen die inspireren en informatie die de concurrentie op afstand houdt.
Perspectief van de werknemer
De Argumentenfabriek ontwikkelde in opdracht van het ministerie van SZW een eerste versie van de betere loonstrook vanuit het perspectief van de werknemer. De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland zijn hier al langer voorstander van en waren nauw bij dit project betrokken.
Doorontwikkeling nodig
Het resultaat is geen kant-en-klare loonstrook die direct in alle systemen past. De betere loonstrook verdient daarom te worden doorontwikkeld door leveranciers van salarisadministraties, samen met hun klanten.
Lees ook: