Nieuwe fase van innovatie in financiering verlaagt kosten in de totale productieketen
De Nederlandse multinationals opereren in toenemende mate in wereldwijde productieketens. Net als andere internationaal opererende ondernemingen optimaliseerden zij achtereenvolgens de logistiek, productkwaliteit, innovatie en ecologische voetafdruk van productieketens. Nu kijken deze ondernemingen welke rol zij kunnen spelen in het financieren van de keten. Recentelijk is daardoor een vijfde fase van innovatie in de keten gestart gericht op financiering binnen de keten (supply chain finance genoemd).
Met de huidige liquiditeitsschaarste is de financiering van werkkapitaal weer een topprioriteit. De nieuwe stap van financiële innovatie biedt door samenwerking in de productieketen, mogelijkheden om zowel de financieringskosten voor leveranciers als afnemers te verlagen. Zo wordt additionele liquiditeit in de keten vrijgemaakt. Dit blijkt uit onderzoek van ING Economisch Bureau.
______________________________________________________________________________
In 5 dagen alle aspecten van werkkapitaal optimalisatie | 35 PE Punten
Wilt u de financiële structuur van uw organisatie verbeteren en daarmee een betere cash- concurrentiepositie bereiken? Volg dan de vijfdaagse Masterclass Strategisch Werkkapitaal Management. Ontvang praktische tips, laat u inspireren door een business case en volg de interactieve management game. Meld u direct aan.
______________________________________________________________________________
De eerste stappen op het gebied van deze innovatievorm zijn gericht op verlaging van het nettowerkkapitaal tussen een grote kopende partij en zijn leveranciers. E-invoicing en de integratie van verschillende vormen van handelsfinanciering tot één klantoplossing zijn de volgende stap. Door ook de ‘leveranciers van de leverancier’ te financieren worden de financieringskosten in de totale productieketen verlaagd en de transparantie vergroot. Financiële ketenintegratie biedt ondernemingen nu de kans om de toenemende complexiteit van wereldwijde productieketens in een financieel voordeel om te zetten.
Bron: ING Economisch Bureau