Nieuw kapitaal om te investeren in verandering
Door Grant Thornton
Kapitaal is de motorolie van elke onderneming en het voorbereiden van uw onderneming op het aantrekken van kapitaal kan van cruciaal belang zijn om u op de weg naar herstel te houden.
Door COVID-19 richten veel ondernemingen zich op hun cashflowbeheer om overeind te blijven na de crisis. De NOW-regelingen van de overheid waren voor velen een steun in de rug. Maar op langere termijn heeft u mogelijk meer liquiditeit nodig om te overleven als de overheid de steun heeft teruggeschroefd. U moet zich misschien aanpassen aan bepaalde veranderingen of investeren om concurrerend te blijven. Het aantrekken van kapitaal om dit te doen, kan van essentieel belang zijn.
Volgens de laatste gegevens uit het International Business Report van Grant Thornton heeft 26,1 procent van de ondernemingen in het middenbedrijf met geldschieters gesproken of is van plan om met hen te praten over nieuw krediet. Wereldwijd was dat zelfs 23,4 procent van de alle ondervraagden. Ruim 46 procent van de ondernemingen identificeert een tekort aan financiële middelen als een beperking van de groei, een duidelijke stijging ten opzichte van de 37 procent in de tweede helft van 2019.
Ondanks deze bezorgdheid zijn er voor goed geleide bedrijven financiële middelen beschikbaar. In tegenstelling tot de wereldwijde financiële crisis van 2008 zijn er op dit moment veel partijen met financiële middelen beschikbaar.
Evert Everaarts, partner corporate finance bij Grant Thornton, zegt: “Er is nog altijd veel kapitaal beschikbaar bij bijvoorbeeld private equity en private debt fondsen en deze fondsen zoeken naar interessante investeringsproposities. De lage rente bij de banken speelt hierbij uiteraard een belangrijke rol. Investeerders zijn op zoek naar een rendement boven de inflatie en de hierboven genoemde fondsen kunnen dat bieden.“
Beoordeel constant hoeveel geld je in de toekomst nodig hebt. Maak hiervoor op regelmatige basis een liquiditeitsbegroting. De overheid heeft veel ondernemingen financieel gesteund tijdens de crisis. Karin van Wijngaarden, partner familiebedrijven zegt: “Veel werkgevers hebben door de subsidies hun personeel kunnen behouden en hoeven daardoor geen nieuwe mensen te werven en in te werken. Dat is een goede basis voor innovatie en ontwikkeling van de onderneming.”
Er ontstaat wellicht een probleem als die steunpakketten vervallen en ondernemingen moeten gaan investeren in vernieuwing of fundamentele veranderingen in hun bedrijfsmodellen om zich aan te passen aan de nieuwe operationele omgeving. Everaarts zegt: “Kijk goed naar je liquiditeit. Is het voldoende om je door een nieuwe pandemie, lockdown of andere crisis heen te helpen?”
Breng uw cashflow in kaart en stuur op tijd bij
De financiële situatie is bij veel ondernemingen nog redelijk goed door de NOW-subsidie van de overheid en eventueel uitstel van belastingbetaling. Maar er komt een moment dat u de subsidie misschien (deels) terug moet gaan betalen en aan uw belastingverplichtingen moet voldoen. Dan kunnen alsnog problemen ontstaan. Wilfred van der Lee, partner transaction services bij Grant Thornton, zegt: “Liquiditeitsproblemen kunnen – naast de COVID-19-pandemie – allerlei oorzaken hebben, zoals onder druk staande marges, leveranciers die wegvallen, klanten met betalingsproblemen, hevige concurrentie, technologische ontwikkelingen, veranderde wet- en regelgeving of een te zwaar drukkende externe financiering. Het is heel belangrijk om de cashflow goed in de gaten te houden en op tijd maatregelen te nemen om dat te verbeteren. Door bij te sturen in kosten en opbrengsten bijvoorbeeld. Schakel een expert in om u te helpen met het herstructureren van uw financiën. Maar doe het vooral op tijd en wees proactief om problemen te voorkomen. Tenslotte wil geen enkele ondernemer met bijzonder beheer van de bank te maken krijgen.”
Begrijp wat banken zoeken
Banken steunen hun bestaande klanten, maar de meeste banken scherpen wel de nieuwe kredietvoorwaarden aan. Everaarts zegt: “Banken zijn misschien coulant ten aanzien van bestaande afspraken of met de vervaldatum van betalingen. Maar de doorlooptijd voor een aanvraag voor nieuw kapitaal is momenteel erg lang. Banken nemen hiermee risico’s en wegen deze zorgvuldig af.”
Hoewel de voorwaarden voor bankleningen strenger worden, is het nog steeds de goedkoopste optie. Dus, zoals Van Wijngaarden zegt: “Maak van de bank je vriend als je hen kunt gebruiken voor investeringen. Banken doen het liefst zaken met ondernemingen die onderpand en een goed businessplan hebben. Het is essentieel dat de bank jouw onderneming goed kent, weet waar je naartoe gaat, je beweegredenen kent en snapt waar je bedrijfsmodel over gaat. Ze lenen alleen aan ondernemers die grip hebben op de situatie, die doen wat ze zeggen dat ze gaan doen, en die hun plannen goed in kaart hebben.”
Denk aan alternatieve financieringsopties
Buiten de banken is er een heel scala aan verschillende financiers. Everaarts zegt: “Als een bank nee zegt, betekent dat niet dat je geen opties meer hebt. Wij worden regelmatig benaderd door private equity voor interessante proposities. Daarnaast zijn er ook andere financieringsbronnen, zoals kredietfondsen, vermogende particulieren, factoring, leasing, vastgoed investeerders en blanco financiers. Veel ondernemers zijn zich hier niet bewust van.”
Maak de balans op en zorg dat u een goed verhaal op tafel legt
Goede voorbereiding is de sleutel tot het aantrekken van financiering, maar succesvolle aanvragen hebben altijd een overtuigende visie op toekomstige groei in de veranderende bedrijfsomgeving.
Everaarts sluit af: “Bereid uw financieringsaanvraag altijd goed voor. Laat goed onderbouwde prognoses zien. Breng ook duidelijk de risico’s in kaart en laat zien hoe deze gemitigeerd kunnen worden. Er zijn zeker mogelijkheden om te financieren en aanbieders hebben ruime keuze waar ze hun geld in investeren. Wees voorbereid op nivellering van de markt en maak vooraf een plan hoe u de schuld die u gaat vragen gaat afbetalen.”
Ondernemingen die werken aan hun veerkracht en herstelplannen, identificeren de marktkansen en de bijbehorende investeringsbehoefte. Slimme ondernemingen lopen voorop door hun balansen klaar te maken, om te profiteren van de situatie. Een robuust verhaal over hoe u zich gaat aanpassen aan de nieuwe paradigma’s en waar vraag naar zal zijn, zal u helpen om u te onderscheiden.
Kapitaal kan een smeermiddel voor het bedrijfsleven zijn – het zorgt ervoor dat alle onderdelen soepel en in harmonie lopen om vooruit te gaan. Het verkrijgen van de juiste liquiditeit voor de toekomst van uw onderneming is essentieel om op koers te blijven en de concurrentie voor te blijven.
Maak een pitstop
In een serie artikelen delen wij inzichten met u – ondernemers in het middenbedrijf – om u te helpen kijken naar de externe en interne mogelijkheden om uw bedrijfsstrategie te ondersteunen, prestaties te verbeteren en uw veerkracht te vergroten.