Niets ontziende technologische vooruitgang dendert voort (Financial Systems 2017)

De mens evolueert en de tools van de mens evolueren mee. Van primitieve knuppels tot extreem geavanceerde apparaten. Maar terwijl de biologische evolutie uiterst traag verloopt, is de technologische vooruitgang in een stroomversnelling geraakt. Zijn we er klaar voor?

–> Bekijk de foto's van Financial Systems 2017
–> Bezoek onze komende events

Deze vraag loopt als een rode draad door het programma van Financial Systems, dat donderdag 18 mei plaatsvond in het Nieuwegein Business Centre. Het centrale thema dit jaar was: ‘smart technology for smart professionals’. 

Voor veel bezoekers zaten er twee kanten aan hun bezoek aan het evenement. Enerzijds werden zij volop geïnspireerd worden door alle wonderlijke mogelijkheden van moderne technologie en IT-oplossingen. De andere kant was dat ze zich realiseerden dat de opmars van technologie meedogenloos en met een razend tempo voortraast met alle gevolgen van dien voor hun persoonlijke carrière. 

Financial Systems toonde op de beursvloer alle mogelijkheden die nu al beschikbaar zijn om hun huidige rollen langzaam maar zeker overbodig te maken. Sessies als ‘no hands accounting’ maakten duidelijk wat er op korte termijn met het handmatige werk gaat gebeuren en futurist Richard van Hooijdonk toonde in zijn openingsspeech de vele gebieden waarin robots en algoritmes nu al vele malen slimmer en bekwamer zijn dan mensen. 


Futurist Richard van Hooijdonk: “We worden allemaal cyborgs”

Het toekomstbeeld dat Van Hooijdonk schetste leverde de nodige discussie op tussen de bezoekers. Binnenkort slikt de trendwatcher bijvoorbeeld een elektronische pil die de waarden in zijn lichaam meet en waarvan de ingebouwde sensoren op zoek gaan naar radicale cellen. “Als er iets ongewoons is, zie ik dat op mijn slimme spiegel of krijg ik een belletje van mijn dokter”, aldus Van Hooijdonk. “Wil ik dit wel allemaal weten?” vraagt een toeschouwer zich af. Hij was niet de enige aan het instemmende geknik te merken. 

Maar of we er klaar voor zijn of niet, de veranderingen gaan komen. “Mensen zijn niet gebouwd voor vernieuwing”, zei Van Hooijdonk. “Dus wanneer verandering komt treedt ons immuunsysteem in werking.” Wat we hieraan kunnen doen, geeft de topspreker aan, is een voorbeeld nemen aan kinderen die zijn opgegroeid in dit digitale tijdperk en er plezier aan beleven. “Als een organisatie zegt; ‘we zitten on track’, dan moeten er alarmbellen afgaan. ‘On track’ bestaat niet meer.”

Dit noemt Van Hooijdonk ‘disruptive management’: dagelijks werken aan verandering. “Vroeger konden we met onze skills 30 jaar verder, nu is dat hooguit vijf jaar. Het onderwijs loopt hopeloos achter en is nog gericht op kennis erin stampen. Kinderen hoeven niet alles meer te weten, ze moeten weten waar ze de kennis kunnen vinden. En waarom krijgen ze niet standaard programmeer-les?”

Onze organisaties zitten nog vast in oud denken, vindt Van Hooijdonk, en moeten radicaal heringericht worden. Het probleem is dat Raden van Bestuur uit bijna alleen maar oude mensen (en mannen) bestaan. Iedere CEO zou een slimme jonge man of vrouw van 25 naast zich moeten hebben, dit om de kans te verkleinen dat de organisatie Kodak (ontwricht door digitale fotografie) of Blockbuster (ontwricht door filmstreaming) achterna gaat. 

De financials in de zaal, adviseerde Van Hooijdonk, om vooral veranderbereid te zijn. “Algoritmes zijn veel beter in scenario’s doorrekenen dan mensen, voor rapportages en herhalende finance taken zijn straks ook geen mensen meer nodig. Maar er liggen ook heel veel kansen, er gaan nieuwe banen ontstaan.”

Of we het leuk vinden of niet; de veranderingen komen snel op ons af. De finance professional zal zichzelf in zijn huidige rol overbodig moeten maken om zichzelf vervolgens opnieuw uit te vinden. Daarom is het bezoeken van evenementen als Financial Systems een noodzaak; hier hoor je ideeën die je op kantoor niet hoort.  

Blockchain organiseren
In het programma dat volgde werden in kennissessies de laatste ontwikkelingen gedeeld in de mogelijkheden van software, zoals e-invoicing, process automation, robotics, big data en self billing. Een onderwerp dat ook erg in trek bleek bij de financials is blockchain, getuige de grote opkomst bij de expertsessie met organisatiekundige Paul Bessems. Volgens Bessems vinden veel mensen blockchain nog erg abstract. “Zonder toepassingen is het als een hamer zonder spijkers.”

Bedrijven kiezen momenteel bij alles wat ze doen voor zelf uitvoeren of het aan de markt uitbesteden, stelde Bessems. De derde optie – het netwerk – is sterk in opkomst. Maar een belemmering hierbij is dat we onze bestaande aannames moeten loslaten. “We zitten opgesloten in een onzichtbare gevangenis van heersende aannames over organisatie, geld, werk en economie”, aldus Bessems. “Zonder die aannames zouden we in staat zijn veel problemen in no time op te lossen waardoor een hoop organisaties overbodig zouden worden.”

In elke transactie is vertrouwen een cruciaal element. Het organiseren van vertrouwen is een gigantische markt waar o.a. juristen, accountants en marketeers deel van uitmaken. “De helft van Nederland is werkzaam in de onzekerheidsreductie-industrie”, aldus Bessems. “Blockchain kan daar een einde aan maken omdat het ons in staat stelt waardes uit te ruilen zonder intermediair. De verwachting is dat in 2025 circa 10 procent van alle transacties via de blockchain verloopt.”


Paul Bessems: “de impact van blockchaintechnologie kan nog een stuk groter zijn dan die van het internet”

Waarom blockchain zo goed werkt is omdat het uitgangspunt is dat mensen niet te vertrouwen zijn en middels het wiskundige script van blockchain misbruik van vertrouwen wordt uitgesloten. “Blockchain gaat het op termijn winnen omdat het vraag en aanbod tegen de laagst mogelijke kosten bij elkaar brengt”, aldus Bessems. “Maar we gaan wel flinke weerstand krijgen omdat het tegen veel bestaande belangen ingaat.”

Voor Europa is blockchain een middel om uit de machtsgreep van de Frightful Five (Google, Facebook, Amazon, Apple en Microsoft) te ontsnappen. “Die partijen hebben data nodig om een transactie door te zetten, zoals een pakketje bezorgen, maar ze hoeven de data helemaal niet te bezitten”, legt Bessems uit. “Als je zou moeten betalen voor Google Search kost dat misschien 10 dollar per jaar. Nu betaal je met je persoonlijke data die Google 1000 dollar per jaar aan advertentie-inkomsten oplevert.” Dit voorbeeld illustreert de potentiele ontwrichtende kracht van de blockchain; het bedreigt de machtspositie van de grootste bedrijven ter wereld. Naast de technologiebedrijven bedreigt het ook o.a. de banken en verzekeraars. 

Deze ontwikkelingen dwingen ons om opnieuw na te denken over werk en werkloosheid. “Waarom zou je zowel innovatie als volledige werkgelegenheid nastreven?” vraagt Bessems de zaal. “Die twee doelen zijn met elkaar in tweestrijd. Blockchain maakt het mogelijk dat we allemaal om 15:00 uur ’s middags naar huis gaan. Hoe gaan we dat organiseren?”

Bessems adviseerde de financials tot slot om niet te lang door te gaan met de dingen uit het verleden, waarvan ze denken dat ze goed zijn. We moeten de huidige manier van organiseren gaan loslaten en vandaag nog beginnen met transacties uit de bedrijfsomgeving met blockchain in te richten. De mogelijkheid bestaat al: we moeten het alleen nog doen.  


Komt u ook op Financial Systems 2018?
Slimmer werken en succesvoller worden met IT? Op zoek naar innovatieve financiële software? Bezoek dan ook 17 mei 2018 dé jaarlijkse IT-beurs voor financiële professionals. Ontmoet de beste softwareleveranciers en 1.000 financiële vakgenoten. Vanaf deze zomer kunt u zich als bezoeker aanmelden via Financial-Systems.nl.
 
Heeft u interesse om uw bedrijf te presenteren op Financial Systems 2018 aan meer dan 1.000 bezoekers? Neem contact op met Jeroen Otter, Sales Manager, T: 06-12960418

Gerelateerde artikelen