Niet voldoen aan ontbossingsact kan tot uitsluiting aanbestedingen en geldstraf leiden

Juristen waarschuwen voor gevolgen non-compliancy EU-ontbossingswet

De Europese Commissie heeft onlangs voorgesteld om de invoering van de nieuwe regelgeving tegen ontbossing, de EU Deforestation Regulation (EUDR), met een jaar uit te stellen. Dit geeft bedrijven meer tijd om zich voor te bereiden en verstoringen in de toeleveringsketen te minimaliseren. Als het voorstel wordt goedgekeurd, moeten grote bedrijven vanaf 30 december 2025 voldoen aan de EUDR-verplichtingen, terwijl kleine en middelgrote ondernemingen (mkb) tot 30 juni 2026 de tijd hebben. Dat schrijft de internationale jurdische website JDSupra

  • EU stelt invoering EUDR uit
  • bedrijven moeten investeren in technologie
  • vergelijkbare wetgeving wereldwijd in ontwikkeling

De EUDR is bedoeld om producten die bijdragen aan ontbossing uit de Europese markt te weren. Bedrijven moeten bewijzen dat hun producten ‘ontbossingsvrij’ zijn en voldoen aan de wetgeving van het productieland. Dit heeft grote gevolgen voor bedrijven die handelen in grondstoffen zoals cacao, koffie, palmolie en hout. Bedrijven moeten namelijk gedetailleerde gegevens verzamelen over hun toeleveringsketens om aan deze eisen te voldoen.

Niet-naleving tot boetes leiden van 4% van de jaarlijkse omzet in de EU, evenals andere sancties zoals uitsluiting van overheidsopdrachten.

Financiële gevolgen voor bedrijven

De financiële impact van de EUDR kan aanzienlijk zijn. Bedrijven moeten mogelijk investeren in technologie en interne capaciteiten om aan de nieuwe eisen te voldoen. Daarnaast kan niet-naleving er toe leiden tot boetes tot 4% van de jaarlijkse omzet in de EU, evenals andere sancties zoals uitsluiting van overheidsopdrachten. Dit dwingt bedrijven om hun toeleveringsketens nauwkeurig onder de loep te nemen en mogelijke risico’s op niet-naleving te mitigeren. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Voorbereiding en strategieën voor bedrijven

Bedrijven worden door experts aangemoedigd om nu al te beginnen met het verzamelen van de benodigde gegevens in hun keten en samen te werken met leveranciers om ervoor te zorgen dat hun producten voldoen aan de EUDR. Het is belangrijk dat bedrijven een robuust systeem voor due diligence ontwikkelen en regelmatig hun risicobeperkende maatregelen evalueren. Dit kan ook betekenen dat bedrijven externe adviseurs inschakelen voor gedetailleerde geolocatiegegevens en historisch bosmonitoringsdata.

Vergelijkbare wetgeving wereldwijd

Naast Europa zijn er ook in andere delen van de wereld vergelijkbare wetgevingsinitiatieven. In het Verenigd Koninkrijk is er sprake van mogelijke wijzigingen in de Environment Act 2021 om meer due diligence op wereldwijde toeleveringsketens en ontbossing op te nemen. In de Verenigde Staten is er een wetsvoorstel genaamd de FOREST Act, dat import van goederen die verband houden met illegale ontbossing zou verbieden, hoewel het verkrijgen van voldoende steun in het Congres een uitdaging kan zijn.

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen