Nederlandse werkgevers blijven voorzichtig in vierde kwartaal
Werkgevers verwachten ten opzichte van vorig kwartaal slechts bescheiden groei. De meeste kansen liggen in de zakelijke en financiële dienstverlening.
Dit blijkt uit de arbeidsmarktbarometer (MEOS Q4) van ManpowerGroup onder 59.000 werkgevers waarvan 750 in Nederland.
Nederland scoort +1, ten opzichte van +2 in Q3. De +1 weerspiegelt wisselend afzwakkende verwachtingen in zes van de negen sectoren ten opzichte van vorig kwartaal. Opvallende dalingen zien we in de landbouw, jacht, bosbouw en visserij (van -2 naar -7) en overheid en maatschappelijke dienstverlening (van -1 naar -4).
Jilko Andringa, algemeen directeur van ManpowerGroup Nederland, ziet de uitkomsten van MEOS terug in de markt: “Langzaam maar zeker zien we dat Nederlandse werkgevers veerkrachtiger zijn geworden na de crisis. De verwachte werkgelegenheid blijft positief en is relatief stabiel vergeleken met Q3 en dezelfde periode vorig jaar, maar het kan nog wel even duren voor die groei zo hard gaat als voor de crisis.”
Verwachting per sector
Zes van de negen onderzochte sectoren verwachten het komende kwartaal meer werkgelegenheid, en drie van de vier Nederlandse regio’s verwachten te groeien. In vergelijking met het vorige kwartaal zwakt de werkgelegenheid af in zes sectoren en twee regio’s. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is de verwachte werkgelegenheid gedaald in vijf sectoren, maar gestegen in drie regio’s.
Werkgevers in de zakelijke en financiële dienstverlening verwachten komend kwartaal de sterkste groei (+6) van de Nederlandse arbeidsmarkt. De verwachting is 2% meer vergeleken met vorig kwartaal en blijft van jaar tot jaar min of meer stabiel.
Judith Hanck, director bij Experis (het label van ManpowerGroup dat zich richt op professionals binnen Finance, IT, Engineering en Professional Management Assistance), reageert op deze cijfers: “De sector profiteert van de herstellende economie, omdat zij veel hebben geïnnoveerd en geïnvesteerd. We zien bijvoorbeeld dat er veel geïnvesteerd is in Business Intelligence . Door hierin voorop te lopen, sluiten ze beter aan op de behoeften van de klant, en weten ze nieuwe klanten en markten te vinden. Wat ook opvallend is, is dat in deze sector continu wordt geïnvesteerd in mensen. Hiermee zijn ze onderscheidend op gebied van kennis van de regelgeving, compliance en solvency.”
De laagste werkgelegenheid (-7) wordt verwacht in de landbouw, jacht, bosbouw en visserij. In vergelijking met vorig kwartaal is de verwachting 5% gedaald, al blijft deze van jaar tot jaar redelijk gelijk.
Regionale verwachtingen
In het noorden van Nederland is de verwachte werkgelegenheid het grootst. Al meerdere kwartalen staat de verwachting onveranderd op +3 en ten opzichte van vorig jaar is de verwachting 6 punten meer. In het zuiden krimpt de werkgelegenheid (-2), deze score is dezelfde als die in Q3, maar betekent een daling van 6% ten opzichte van vorig jaar.
Verwachtingen in Europa
In Europees opzicht is de krimp in Frankrijk een uitschieter: de werkgelegenheid zakt daar naar -2, dat is 6% minder ten opzichte van Q3. Net als Nederland ervaart ook het Verenigd Koninkrijk een stagnerende groei (+6 naar +4). België blijft met +2 voor het derde kwartaal op rij gelijk. Lichte groei zien we in Duitsland (van +5 naar +6) en Spanje (van +2 naar +3). De enige Europese landen met een negatief werkgelegenheidscijfer zijn Italië (-4), Frankrijk (-2), Griekenland (-2) en Finland (-1).
Bron: ManpowerGroup