Nederlandse MKB geraakt door Amerikaanse verkiezingen
Uit onderzoek blijkt dat 43 procent van de kleinere Nederlandse MKB-ers geregeld de dollar aankoopt en onder MKB-ers met 20 of meer werknemers ligt het percentage zelfs op 53. Dat is een van de conclusies uit een onderzoek van TNS NIPO, uitgevoerd in opdracht van valuta-expert World First. Ter vergelijking, het Britse pond is de tweede meest aangekochte valuta door het Nederlandse MKB met 13 procent.
De euro is in de afgelopen maand 1,5% gedaald ten opzichte van de dollar, wat importeren uit de Verenigde Staten duurder maakt. In aanloop naar de verkiezingen en vlak na het stemmen op 8 november verwacht World First een verdere appreciatie van de Amerikaanse dollar. De Verenigde Staten zijn het 5de meest belangrijke land voorNederland als het om de import gaat: 6,3% van de geïmporteerde goederen en diensten komt uit de VS (bron: Observatory of Economic Complexity – 2014).
Clinton of Trump
Clintons’ progressieve agenda, beschouwd als een voortzetting van de afgelopen acht jaar van Obama’s presidentschap, zal financiële markten vertrouwen geven. In tijden van vertrouwen neigen beleggers op de korte termijn aandelen te kopen en dollars van de hand te doen. Mocht Trump zitting nemen in het Oval Office, dan voorspellen vele economen en investeerders een lange periode van zwakte voor de dollar als internationale beleggers met spoed hun Amerikaanse bezittingen willen verkopen voordat de periode van een waarschijnlijk grillig presidentschap begint.
Maar op de korte termijn zal een overwinning van Trump de dollar flinke kracht kunnen geven omdat markten zullen vluchten in een safe haven-valuta en omdat grote Amerikaanse bedrijven vooruitlopen op Trumps plan om bedrijven te straffen die een deel van hun geld om fiscale redenen in het buitenland aanhouden.
“Een van de maatregelen waarover Donald Trump spreekt, is Amerikaanse bedrijven die grote bedragen in het buitenland aanhouden hun posities belastingvrij naar de VS terug te laten brengen,” aldus Jeremy Cook, Hoofdeconoom van World First. “George W. Bush heeft iets soortgelijks gedaan in 2004 en toen ging de dollar ongeveer 15 procent omhoog.”
In feite heeft de Amerikaanse dollar nooit enorme koersschommelingen laten zien voor of na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. En dat zal deze keer waarschijnlijk niet anders zijn. Dus MKBers zouden zich geen zorgen hoeven maken over wat zich met betrekking tot het Witte Huis afspeelt. Ze zouden veel meer ze hun blik sterk gericht moeten hebben op de beraadslagingen en beslissingen van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van Centrale Banken. De Fed zal naar verwachting tegen het eind van 2016 doorgaan op het pad van verdere renteverhoging. De grootste kans dat er een rente verhoogd wordt is in december, wat dan de eerste keer sinds eind vorig jaar zal zijn. Dit zal de dollar aanzetten tot een verdere stijging ten opzichte van de euro en het Britse pond.
Safe haven-valuta
Sinds 2014 verwacht de markt een renteverhoging door de Fed. In deze periode is de dollar met 15 procent gestegen, terwijl de rente slechts 0,2 procent omhoog is gegaan. De dollar is de safe havenvaluta, omdat als markten op hol slaan en investeerders bang worden, zij niet vast willen zitten in valuta die ze niet snel van de hand kunnen doen. Ze willen volledig vertrouwen op steun van een sterke overheid, een enorme economie, het rechtssysteem en breed kapitaal.
“Alhoewel het failliete Lehman Brothers een Amerikaanse bank was, die ten onder ging door verliezen op de Amerikaanse hypotheekmarkt, ging de dollar toch omhoog. Zonder te kijken naar wat de situatie in de VS was, wilden investeerders hoe dan ook de liquiditeit van de dollar,” zegt Cook. “Als je bang bent dat Donald Trump president wordt en alle onzekerheden die daarmee gepaard gaan, dan verwacht je dat mensen de Amerikaanse dollar kopen om uitdrukking te geven aan hun angst.”
Dollar apprecieert verder
Zoals gemeld, verwacht Jeremy Cook dat de dollar zich verder versterkt ten opzichte van het Britse pond, wereldwijd het meest verhandelde valutapaar, vanwege de Amerikaanse verkiezingen en – belangrijker nog- de verwachte renteverhoging door de Fed in december. Hij voorziet dat het pond tot 1,20 tegenover de dollar kan zakken tegen het einde van 2016, van ongeveer 1,23 nu. Het Britse pond zal naar verwachting stabiliseren ten opzichte van de euro in die periode, nadat sterling al zo’n 20 procent ten opzichte van de euro kwijt raakte na de Brexit-stem in juni.
Over World First
World First is een bekroond en snelgroeiend internationaal FinTech-bedrijf. Als expert in internationale valuta en geldoverschrijvingen combineert World First specialistische kennis van de valutamarkten met technologische innovatie om particulieren en bedrijven te helpen bij het snel, veilig en transparant beheren van grensoverschrijdende valutabetalingen. Als specialistisch alternatief voor de algemene benadering van traditionele banken, heeft World First met een sterke jaarlijkse groei van ruim 40% sinds 2004 voor meer dan 78.000 particulieren en bedrijven ruim £26 miljard gewisseld.
World First stelt het MKB in staat internationaal uit te breiden door een specialistische en gepersonaliseerde service-aanpak en op maat gemaakte technologie. We noemen deze MKBbedrijven 'mini-multinationals'. World First heeft circa 450 werknemers in internationale kantoren in Londen, Sydney, Singapore, Austin (Texas) en Hong Kong, met plannen voor verdere uitbreiding naar nieuwe landen. World First heeft strategische samenwerkingen met een aantal bedrijven, waaronder Virgin Money, News International en Le Figaro en licenties om te opereren in 45 landen.