‘Nederlands vastgoed levert beste rendement in eurozone’
Nederland zal het de komende jaren wat betreft het totale rendement op vastgoed het beste doen in de eurozone, met Portugal op de tweede plek. Dit stelt UBS Asset Management (UBS AM) in het rapport ‘Eurozone Real Estate Outlook – robust demand as economy holds strong’.
Tegelijkertijd is er de trend dat de productie van goederen voor een deel wordt teruggehaald uit de opkomende landen, terug naar Europa. Dit is opnieuw een gunstige ontwikkeling voor industrieel vastgoed, dat het toch al goed doet dankzij de economische groei. UBS AM verwacht geen volledige ‘her-industrialisatie’ van Europa, maar steeds meer bedrijven realiseren zich dat dichtbij de consument produceren voordeel oplevert. Zo maakt modeconcern Zara bijvoorbeeld weer 60% van de producten in Europa. “Er zijn twee aandrijvers voor dit proces. Ten eerste is er het Europese investeringsprogramma TEN-T waar veel geïnvesteerd wordt in de verbetering van de fysieke en digitale infrastructuur. Daarnaast zijn er grote technologische ontwikkelingen waardoor er op arbeidskosten kan worden bespaard. Zo opende Adidas onlangs een geheel geautomatiseerde fabriek nabij het Duitse Ansbach.”
Enkele hoofdpunten uit het rapport:
– Het totale rendement op vastgoed in de eurozone zal de komende drie jaar gemiddeld uitkomen op 5,8% per jaar. Voor Nederland ligt dat op ruim 7,5%.
– De vraag en het transactie-volume in de eurozone kwamen in het vierde kwartaal van 2017 8% hoger uit dan het oude recordvolume van 2007.
– Met name steden als Frankfurt, Madrid en Parijs lieten een enorme groei zien. Voor Parijs is dit opvallend omdat dit één van de minst sterke
– Europese kernmarkten was de laatste jaren. Er zijn nu echter signalen dat de meer ‘business-vriendelijke’ president Macron het sentiment heeft doen keren.
– De trend dat productie voor een deel terugkomt naar Europa heeft al veel voordeel opgeleverd voor markten in met name Polen en Tsjechië.
– Deze trend zorgt ook voor andere veranderingen omdat de nieuwe productie (en opslag- en bezorgingstechnieken) meer elektriciteit nodig hebben vanwege de meer geautomatiseerde systemen. Dit heeft nu al invloed op beslissingen van huurders die niet meer alleen kijken naar locatie, maar ook naar de energievoorziening.