Nederlands pensioenstelsel blijft beste ter wereld

Nederlands pensioenstelsel heeft hervormingen nodig op in top te blijven

Het Nederlandse pensioenstelsel is voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot het beste ter wereld, wat positieve financiële implicaties heeft voor bedrijven en werknemers. Volgens het jaarlijkse onderzoek van adviesbureau Mercer en het CFA Institute scoort Nederland het hoogst op adequaatheid, duurzaamheid en integriteit van de 47 onderzochte pensioenstelsels. Dat meldt het ANP.

  • Nederlands pensioenstelsel opnieuw beste ter wereld volgens onderzoek
  • Pensioenhervorming versterkt toekomstbestendigheid ondanks huidige toppositie
  • AI biedt kansen voor hogere rendementen en betere deelnemersbetrokkenheid

De kracht van het Nederlandse stelsel ligt in de sterke regelgeving en de flexibiliteit bij bijvoorbeeld de ingangsdatum van het pensioen. Deze factoren maken het systeem volgens pensioenexpert Marc Heemskerk van Mercer “houdbaar en betrouwbaar”. De verplichte deelname aan pensioenfondsen voor werknemers en de relatief gunstige AOW-uitkering dragen ook bij aan de hoge score van Nederland. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Pensioenhervorming versterkt toekomstbestendigheid

Ondanks de toppositie ondergaat het Nederlandse pensioenstelsel momenteel een grote hervorming. Deze transitie van een collectieve uitkeringsstructuur naar een meer individuele regeling moet het systeem toekomstbestendiger maken. De hervorming speelt in op uitdagingen zoals vergrijzing, veranderende arbeidsmarkt en de wensen van jongere werknemers.

Internationale vergelijking

Met een totale indexwaarde van 85,0 op een schaal van 100 staat Nederland bovenaan de ranglijst, gevolgd door IJsland (83,5), Denemarken (81,3) en Israël (80,8), zo staat op de website banken.nl te lezen. Deze landen vormen samen de kopgroep en behoren tot de A-klasse, wat staat voor “een eersteklas en robuust pensioensysteem”. Argentinië sluit de lijst af met een score van 42,3. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Wereldwijde uitdagingen voor pensioenstelsels

Pensioenstelsels wereldwijd staan voor grote uitdagingen, waaronder vergrijzing, inflatie en stijgende rentetarieven. Margaret Franklin, voorzitter en CEO van het CFA Institute, benadrukt dat deze factoren leiden tot een complexere marktdynamiek voor pensioenregelingen. Volgens pensioenadviseur Mercer zorgt de verschuiving van defined benefit naar defined contribution regelingen voor meer individuele verantwoordelijkheid bij pensioenopbouw.

Technologie en AI als kans voor pensioensector

De onderzoekers adviseren de pensioensector om tijdig in te spelen op nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie (AI). AI kan potentieel leiden tot hogere beleggingsrendementen, verbeterde betrokkenheid van deelnemers en ondersteuning bij financiële beslissingen voor de lange termijn.

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Gerelateerde artikelen