Nederland onbegaanbaar? Vier ingrepen om dat te voorkomen

De onderhoudsachterstand van onze wegen, bruggen en viaducten is aanzienlijk en tegenwoordig groter dan de beschikbare budgetten. Niet alleen topman Ton Hillen van Heijmans waarschuwt, ook Rijkswaterstaat is verontrust.
1. Achterstallig onderhoud opvoeren
Tientallen bruggen, viaducten en sluizen kunnen na 2028 niet opgeknapt worden, terwijl dat wel nodig is. Bruggen die op slot gaan, omrijdingen, files, het is wat de toekomst in petto kan hebben voor rijdend Nederland. Reistijden dreigen uit de hand te lopen.
2. Meer middelen
Er zijn extra financiële overheidsmiddelen nodig om te voorkomen dat Nederland onbegaanbaar wordt. Het klinkt afgezaagd, maar het kabinet moet extra geld beschikbaar zetten om de infrastructuur van het wegvervoer toekomstbestendig te maken. Een kwestie dus van opschalen.
3. Creatief met budget
Waarom niet een deel van het extra budget inzetten dat beschikbaar komt voor Defensie? Topman Hillen van Heijmans vindt dit een goed idee. Het leger moet immers ook vlot op de plaats van bestemming komen, zonder konvooien die in de file belanden.
4. Beter aanbesteden
Collectief aanbesteden, wat goedkoper en sneller is. “Doe het niet brug voor brug”, dringt Ton Hillen aan. Veel bruggen zijn volgens hem erg vergelijkbaar. “De rijstroken zijn bijvoorbeeld even breed. Waarom moet elke gemeente telkens rotondes opnieuw ontwerpen? Als je werkt met tien standaardontwerpen voor rotondes valt veel geld te besparen.”
Foto ANP / Frank Hoermann/SVEN SIMON
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Vacatures
Markt Update
Personalia
Whitepapers
Vragen over adverteren?

Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur
Partner Manager