Nederland glijdt verder weg in ranglijst beste pensioenstelsels
De Mercer Global Pension Index vergelijkt pensioenstelsels in 20 landen. Daardoor kan het uitspraken doen over de pensioenvoorziening van ruim 55% van de wereldbevolking. Het totale rapportcijfer van het Nederlandse stelsel is ten opzichte van vorig jaar gedaald, van 78,9 naar 78,3. Dat is nog altijd een uitstekend rapportcijfer, maar de trend is neerwaarts en een aantal zaken is verslechterd. De nummer drie, Australië, is juist gestegen.
Adequaatheid, toekomstbestendigheid en integriteit
Hoewel de toekomstbestendigheid van ons stelsel iets is toegenomen, is de mate waarin onze pensioenen een leefbaar minimuminkomen kunnen garanderen iets gedaald. Deze maatstaf voor adequaatheid telt zwaar. Ook op het gebied van bestuur, deelnemersbescherming en de regulering van particuliere pensioenaanbieders (integriteit) is de score lager uitgevallen. De onduidelijkheid over de rekenrente en tegengestelde belangen op dit gebied zijn de belangrijkste oorzaken hiervan.
Tim Burggraaf, pensioen deskundige bij Mercer: ‘Er verandert verschrikkelijk veel in onze pensioenen. Het nieuwe FTK, strengere eisen aan pensioenbestuurders en –toezichthouders en de introductie van nieuwe mogelijkheden om het pensioen uit te voeren. De overgang van middelloon-/eindloonregelingen naar een beschikbaar-premiestelsel maakt het stelsel nog complexer. De komende paar jaar worden spannend.’
Broodnodige pensioenhervormingen
De onderzoekers brachten een aantal verbeteringen in kaart die moeten plaatsvinden om het Nederlandse pensioenstelsel te verbeteren:
– Een minimumleeftijd te verbinden aan pensioendeelname.
– Het stimuleren van zelfstandig sparen ten behoeve van pensionering.
– De arbeidsparticipatie van oudere werknemers te verhogen.
– Te voorzien in een betere bescherming van opgebouwde pensioenaanspraken in het geval van fraude of mismanagement.
– Om de pensioenrechten voor ZZP’ers gelijk te trekken aan die van werknemers in loondienst.
Beschikbare premieregelingen behoeven extra aandacht
Voor het eerst gaan de onderzoek expliciet in op het toegenomen belang van beschikbare premieregelingen. Nederland is zeker niet het enige land dat daarmee worstelt. Mensen worden namelijk overal ouder, de staatsschuld neemt overal toe en de economische groei is in vele landen traag.
Burggraaf: ‘Over de hele wereld zoeken overheden onder vergelijkbare randvoorwaarden een pensioenoplossing. Dan kom je al snel bij beschikbare premieregelingen uit. Daarbij kun je geen vast pensioen garanderen, maar wel met je premie zo goed mogelijk beleggen. De overschakeling daarnaartoe is niet makkelijk – ook in de landen als Australië, Groot-Brittannië en Amerika waar de overgang dan nog relatief soepel verliep. Uiteindelijk ontkom je er niet aan om af te stappen van het ideaal van keiharde aanspraken, en meer in te steken op een soort bestaansminimum.’
Bron: Mercer