Nederland derde Europese digitale economie
Nederland is de op twee na meest geavanceerde digitale economie van Europa. Alleen Finland en Denemarken zijn op dit gebied nog iets verder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers van afgelopen jaar. Samen met ook Zweden horen de landen al langere tijd bij de Europese kopgroep als het gaat om digitale ontwikkeling.
Nederlanders doen het Europees gezien onder meer goed wat digitale vaardigheden betreft. Bijna 80 procent van de bevolking beschikte daar vorig jaar over, wat het land samen met Finland op dat gebied koploper maakt. “97 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder had thuis toegang tot internet en bijna negen op de tien waren dagelijks of vrijwel dagelijks online. 6 procent zei in 2021 nooit internet te hebben gebruikt”, meldt het CBS. Ook zoeken Nederlanders net als Finnen het vaakst informatie op via internet.
Als de digitale ontwikkeling van de economie doorgaat, werkt een op tien mensen in 2030 in de IT, zo voorspelt HR-techdienstverlener HeadFirst Group. Nu nog werkt een op zeventien mensen op de arbeidsmarkt in de IT.
Op dit moment werkt ruim een half miljoen mensen (580.000) binnen IT-beroepen. Het deel dat werkzaam is in loondienst kent een uitermate lage arbeidsmarktactiviteit, namelijk 6,8 procent. In vergelijking met de gehele Nederlandse beroepsbevolking is dat ongeveer de helft (11,5 procent). Het aandeel IT’ers met een vaste baan dat in het tweede kwartaal van 2022 helemaal niet op zoek is naar nieuw werk, is 42,7 procent.