Nader onderzoek naar effectiviteit ANBI- en SBBI-regeling

De Belastingdienst heeft te weinig zicht op ANBI's en SBBI's.

Het is niet duidelijk of de ANBI-regeling daadwerkelijk doeltreffend en doelmatig is, de fiscale rgeling voor goede doelenorganisaties. In 2022 werd 5,3 miljard euro gedoneerd aan goede doelen.De Belastingdienst heeft daarvoor meer informatie nodig. Een portal of een andere wijze van digitalisering die de taakuitvoering voor het ANBI-team ondersteunt, is een goede aanzet.

Dat komt naar voren uit onderzoek naar de fiscale effectiviteit van de ANBI-regeling door het ministerie van Financiën. In 2022 werd 5,3 miljard gedoneerd aan goede doelen, die als ANBI’s van belastingvoordelen genieten.

De Belastingdienst moet kunnen achterhalen of instellingen die de ANBI-status genieten, daadwerkelijk actief of juist slapend zijn. Ook moet er meer inzicht komen in welke verschillende soorten en maten van ANBI’s er zijn en in hoeverre er misbruik/oneigenlijk gebruik wordt gemaakt van de regeling.

Daarnaast zou meer ingezet kunnen worden op vormen van sectorale regelgeving, codes en zelfregulering, naast de eigen toezichtactiviteiten van de Belastingdienst. Dit verlicht de toezichtlast van de Belastingdienst, en ook de lasten voor de instellingen.

Onderzoek naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van de SBBI-regeling geeft ongeveer dezelfde resultaten, want ook over het gebruik van deze regeling is meer informatie nodig. Deze regeling is minder bekend dan de ANBI-regeling. SBBI staat voor Sociaal Belang Behartigende Instelling, zoals zangkoren of sporclubs. Deze instellingen behartigen primair de particuliere belangen van de leden. Wellicht moet deze regeling nader onder de aandacht worden gebracht.

Gerelateerde artikelen