Multiples betaald bij overnames bereiken recordhoogte
Het rapport, gebaseerd op gegevens van Thomson Reuters, laat zien dat de door corporate en private equity kopers betaalde prijzen steeds meer uiteen gaan lopen. Private equity kopers, die doorgaans niet in staat zijn synergie te realiseren door middel van consolidatie, betaalden dit jaar gemiddeld 12,8 x EBITDA.
Jasper de Jong, senior associate Corporate bij Allen & Overy: “Er is momenteel een goede beschikbaarheid van gevarieerde en betaalbare financiering, verstrekt door banken, alternatieve aanbieders en de kapitaalmarkt. Dit helpt zowel strategische als private equity kopers bij het maken van deals. Maar corporate kopers zijn, met name in de snel groeiende sectoren als technologie, consumenten en life sciences, duidelijk bereid verder te gaan wanneer ze de kans zien om met een doelgerichte acquisitie hun inkomsten en cashflow te verbeteren.”
West-Europa versus VS
Regionaal bleef West-Europa sterk presteren in het derde kwartaal, met transactiewaarden die tot op heden 21% hoger zijn dan in het derde kwartaal van 2016. Het omgekeerde geldt voor de VS die, ondanks een toppositie voor dealwaarden en een stijging van 16% in het aantal deals, de totale waarde zagen dalen met 11% vergeleken met een jaar geleden.
Azië-Pacific
In de regio Azië-Pacific bleven dealvolumes en waarden de afgelopen maanden relatief gelijk. Er was een opvallende stijging te zien in de transacties binnen Azië, die in de eerste negen maanden van 2017 op bijna USD 121 miljard stonden. Dit is het hoogte niveau ooit over het eerste tot het derde kwartaal. Dit komt gedeeltelijk door het in China geldende regime van restricties op het kapitaalverkeer ten aanzien van outbound activiteiten in Europa en Noord-Amerika. Deze restricties hebben relatief minder impact op deals binnen de regio. Dat geldt met name voor deals die als werkelijk strategisch en meer in overeenstemming met de politieke doelstellingen worden gezien. Waar mogelijk hebben Chinese investeerders geprobeerd om cash te gebruiken die offshore wordt aangehouden in Hong Kong of Singapore, de twee grote financiële hubs, zodat ze kunnen opereren buiten de reikwijdte van de kapitaalrestricties.
Life Sciences
Het derde kwartaal zag verder een daling in activiteiten in de life sciences sector. Ondernemingen nemen mogelijk een afwachtende houding aan om de uitkomst van de voorgenomen belastinghervormingen te beoordelen. Als de door Trump toegezegde belastingverlaging eenmaal van kracht is geworden kunnen grote spelers in de VS worden aangemoedigd grote hoeveelheden cash, die momenteel offshore worden aangehouden, te repatriëren en uit te geven. Omdat het tijdspad van die hervormingen alsmaar verschuift, lijkt een aantal spelers in deze sector op de pauzeknop te hebben gedrukt.
Bekijk hier het volledige M&A Insights Report.