Money Matters: Pas op voor het zelfmoordvirus

fallback
De Nijmeegse vierdaagse hebben we ternauwernood overleefd, maar de terreurdreiging blijft. En als de terroristen hun gewelddadige ei niet kwijt kunnen op een van de talrijke stations, braderieën of kermissen die Nederland rijk is, dan kunnen ze wel via internet onze computers besmetten met kwaadaardige virussen. Waakzaamheid voor zelfmoordvirussen en ontploffende harde schijven is geboden.

Militante, extremistische en terroristische groeperingen gebruiken steeds vaker het internet, meldt de BBC (http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/3889841.stm) op gezag van experts die dit soort groeperingen in de gaten houden (hopelijk niet dezelfde die meldden dat Irak chemische wapens kon maken). Internet wordt volgens hen gebruikt om propaganda te verspreiden, nieuwe recruten te vinden, geld te verzamelen, nieuwe aanvallen te onderzoeken en om met elkaar te communiceren. Zo heeft Al-Qaeda zijn trainingen online voortgezet nadat het zijn trainingskampen in Afghanistan verloor (helaas vergeet de BBC een URL te geven).

Dit lijkt misschien ongeloofwaardig. Tenslotte is Bin Laden nog niet eens bij machte een videofilm te maken die de kwaliteit heeft van een homemovie uit ‘De Leukste Thuis’. Ook geeft het te denken dat zijn bibberige filmpjes niet via het wereldwijde web worden verspreid, maar per kameelkoerier afgeleverd bij Al Jazeera en CNN. En het mag merkwaardig heten dat de gemiddelde Al-Quaeda terrorist over computers beschikt die bestand zijn tegen de hitte van de Noord-Afrikaanse woestijn, de vrieskou van de Afghaanse bergen en de slagregens van de Zuid-Amerikaanse jungle – terwijl onze PC’s het al begeven als we een kopje koffie over een toetsenbord omgooien. En is het niet vreemd dat waar Israëlische programmeurs tot de besten van de wereld behoren, de meeste leden van Al-Quaeda nog geen programmatje in Basic kunnen schrijven? Toch is het heus waar: “Internet is onderdeel van het slagveld van vandaag de dag”, zo laat terrorisme-expert Brian Jenkins de BBC weten.

Uit een andere bron komen nog griezeliger berichten. Anti-virusbedrijf Bit-defender heeft aanwijzingen dat het Atak.B virus het werk is van een Maleisische virusschrijver die sympahiseert met Al-Quaeda. Dit meldt het bedrijf op z’n site: http://www.bitdefender.com/bd/site/presscenter.php?menu_id=24&n_id=101. De virusschrijver – die zich tooit met de namen Melhacker en Vladimor Chamlkovic – heeft laten weten dat hij een gruwelijk virus zal loslaten als de Verenigde Staten doorgaan met hun aanvallen op Irak. Het virus zal verschillende kenmerken van de Klez, SirCam en Nimda wormen bevatten. BitDefender treedt niet verder in detail, maar kenners weten nu genoeg.

De conclusie is duidelijk. We hebben sinds 11 september 2001 geen grote aanslagen gehad van Al-Quaeda, dat moet erop wijzen dat de terreurgroepering met iets groots bezig is. Terreur via internet ligt voor de hand, nu de beveiligngsmaatregelen in de ‘echte’ wereld zo zijn aangescherpt. De situatie is ernstig. We moeten vrezen voor zelfmoord virussen en ontploffende harde schijven. Loopt uw computer trouwens ook verdacht vaak vast de laatste tijd? Dat ligt vast niet aan Windows zoals u is wijst gemaakt door de Al-Queada lobby in de media. Ik zou maar een programma van BitDefender kopen als ik u was.

En wie die angst voor cyberterreur overdreven vindt, doet er goed aan de woorden van oud-Philipstopman Jan Timmer te herdenken, ooit voorzitter van het comité dat de taak had een ‘millenniumbug’ uit onze computers te weren. Zoals bekend verliep de eeuwwisseling rustig, zonder dat computers massaal uitvielen en wij op water en droog brood bij kaarslicht door het leven moesten. Had Jan Timmer de dreiging van het probleem wellicht overdreven?, werd hem gevraagd. Integendeel, zei hij. Dat er niets was gebeurd gaf aan dat men zich massaal had beschermd tegen het millenniumprobleem. Hij had zijn werk dus voortreffelijk gedaan.