Money Matters: Het gaat goed (of toch niet?)
Toegegeven, tweederde van de beursbedrijven waagt zich niet aan een concrete winstvoorspelling voor de rest van het jaar. Maar van de ondernemingen die zich wél uitspreekt, verwacht 94% dat er een groeiend resultaat en/of omzet gerealiseerd kan worden in 2005. Dit blijkt tenminste uit een recernt onderzoek van Ernst & Young.
Vooral de ondernemingen uit de bouw en vastgoed, dienstverlening en telecom geven een (over het algemeen positieve) prognose af. Dit in navolging van de uitzendbureaus, die vorig jaar al geweldige resultaten boekten. Geen wonder, want de uitzendbureaus lopen altijd voorop bij economisch herstel. Dat ze procyclisch zijn kun je met je boerenverstand beredeneren: als het ietsje beter gaat in het bedrijfsleven, huren ze flexibel personeel in. Pas als ze hun koudwatervrees hebben overwonnen en zeker zijn dat de economie weer floreert, nemen ze mensen vast in dienst.
Overtuigen de klinkende resultaten van de uitzendbureaus en de prognoses van de beursfondsen u niet dat het einde in zicht is van de laagconjunctuur waar Nederland sinds het derde kwartaal van 2000 onder gebukt gaat? Sla er dan maar de onderzoeken van de OESO’s, de CPB’s, ondernemersverenigingen en onderzoeksbureaus op na.
Eind maart nog liet het CPB bijvoorbeeld weten dat de Nederlandse economie dit jaar weliswaar onder druk blijft staan door de hoge olieprijs en vooral door de forse lastenverzwaringen en ombuigingen van het kabinet, maar dat volgend jaar deze remmen losgaan en er voor het eerst in vijf jaar weer een ‘normale’ groei van 2,25% in vijf in het verschiet ligt.
Dat de basis voor groei breed is, blijkt trouwens wel uit onderzoek van MKB Nederland van vorige week. ‘Ondernemers zijn in het eerste kwartaal van dit jaar optimistischer geworden over de Nederlandse economie en hun bedrijf. Dit optimisme komt doordat ondernemers stevig hebben gesaneerd en de bedrijven er financieel beter voor staan’ aldus de ondernemersvereniging. Resultaten van gelijke strekking staan in het onderzoek dat het onderzoeksbureau Trendbox o.a. via deze site uitvoerde in opdracht van het tijdschrift Chief Financial Officer: de meeste financiële functionarissen verwachten meer winst te boeken dan vorig jaar en zelfs zo veel meer orders dat ze hun personeelsbestand moeten uitbreiden.
En zo maakt de langste baisse in 50 jaar eindelijk plaats voor een nieuwe hausse. Of niet soms?