Money Matters: Bedankt, Joost!
Met computers en andere IT-gerelateerde producten en diensten is het vreemd gesteld. De kosten van menig automatiseringsproject lopen hoog op; IT is zo langzamerhand de belangrijkste productiefactor. Maar wat levert al dat geld op? En al die tijd en moeite? De geleerden zijn het er nog niet over eens of IT daadwerkelijk bijdraagt tot productiviteitsgroei.
Want er wordt wat geld over de balk gegooid! Nog maar enkele jaren terug besloot tankopslagbedrijf Vopak de implementatie stop te zetten van een ERP-pakket waarin al 75 miljoen euro was geïnvesteerd. Liever dat, dan nog eens miljoenen aan extra implementatie kosten uitgeven. Het komt zelfs nogal eens voor dat die IT-investeringen verkeerd uitpakken, soms zelfs zo dat een bedrijf failliet gaat. Zoals het Nederlandse Iduna, een dochter van textielconcern Van Heek Tweeka, dat door een nieuw automatiseringssysteem ten onder ging.
Desondanks blijven bedrijven geld in IT pompen, zonder te weten of die investeringen verantwoord zijn. Omdat ze het nu eenmaal niet kunnen maken om miljoeneninvesteringen af te schrijven? Omdat hun concurrenten het ook doen, en ze niet achter kunnen blijven? Omdat de techneuten in het bedrijf het nieuwste van het nieuwste in huis willen halen? Vanwege de ‘gut feeling’ van een CEO?
Wie zal het zeggen. Ondertussen ergert menige financiële manager zich aan de willekeur waarmee IT-investeringen plaatsvinden. En menige financial zou willen dat er eens voor eens en altijd een geschikte rekenmethode kwam om te bepalen of een IT-investering wel verantwoord is. Of op z’n minst een teken dat al die dure apparatuur z’n geld waard is.
Gelukkig is er sinds vorige week enige hoop. Nu weten we dat zelfs een aftandse PC goud geld waard kan zijn. Zo niet binnen het bedrijf, dan toch daarbuiten. De neiging om de computer uit het raam te gooien was al groot als ie weer eens vastliep of een printopdracht negeerde. Nu weten we dat we best geld kunnen verdienen door aan dat oerinstinct toe te geven. Wat let ons, laten we massaal onze computers aan de kant van de weg zettten. Investeringstechnisch gesproken mag het. Met dank aan Joost.
Jan Bletz