Money Matters: Balkenende-bashing

fallback
De miljoenennota is dit jaar optimistisch getoonzet. De Nederlandse economie trekt volgend jaar aan, zegt het kabinet. Reden tot juichen? Wij weten wel beter.

De Nederlandse economie trekt weer aan. De economie groeit volgend jaar met wel 2,25 à 2,5 procent. Het kabinet klopt zichzelf op de borst met dit groeicijfer: “Het gevoerde beleid is goed voor Nederland. De fundamenten van economie en samenleving zijn en worden versterkt.”

Wij weten wel beter. Als het slecht gaat in Nederland ligt het aan ’tegenvallende wereldeconomie’, ‘conjuncturele tegenwind’ en wat dies meer zij. Maar als het goed gaat, staan de heren en dames politici in de rij om zichzelf lof toe te zwaaien. Wij trappen er niet in. Groei? We moeten het nog zien. En als die groei inderdaad plaatsvindt, dan is dat dankzij de trekpaarden van de wereldeconomie: de VS en China voorop. En niet dankzij Jan Peter Balkenende en zijn musketiers. Ze willen het ons graag doen geloven, maar wij trappen er niet in.

Dankzij de groei vloeit er meer belastinggeld in de schatkist. Bovendien blijft de olieprijs maar stijgen en dat betekent nóg meer (aardgas)geld voor het Rijk. En dus heeft het kabinet op Prinsjesdag voor bijna iedereen wel een meevallertje in petto. Goed nieuws? Wij vinden van niet. Eerst de burgers jarenlang kort houden en dan nu enkele maanden voor de volgende verkiezingen opeens de gulle gever uithangen? Wij vinden dat nogal doorzichtig.

Balkenende hoopt met 2 miljard euro lastenverlichtingen de koopkracht aan te zwengelen – misschien wel het belangrijkste punt uit de miljoenennota. Het kabinet probeert zo een feeststemming op te roepen, maar wij vinden het ’too little, too late’. De economie had je veel eerder een Keynesiaanse, anti-cyclische opzweper moeten geven – en niet nu de groei weer inzet.

Bovendien valt te twijfelen of de koopkracht er überhaupt wel over de hele linie op vooruit zal gaan. Wij houden ons hart vast voor de gevolgen van invoering van het nieuwe zorgstelsel. En uiteraard is het ons niet ontgaan dat het kabinet in zijn plannen uitgaat van een oliprijs van 50 dollar per vat, 15 dollar minder dan de huidige prijs. Nodeloos te zeggen dat er niets terecht komt van die koopkrachtverbetering als olie zo duur blijft.

Het kabinet juicht, maar ons houden ze niet voor de gek. Balkenende en zijn ploeg kúnnen geen goed doen.