Moderetail moet zich (snel) voorbereiden op CSRD

Onderschatting CSRD door moderetail.

De Europese Commissie heeft onlangs richtlijnen gepubliceerd om bedrijven te helpen voldoen aan deze nieuwe vereisten. De eerste rapportages moeten volgend jaar worden ingediend. Dat schrijft de Engelstalige website ecotextile voor de moderetail.

  • CSRD treft meer dan 50.000 bedrijven in EU.
  • Eerste rapportages onder CSRD verwacht in 2025.
  • Europese bedrijven onder druk door strengere ESG-eisen.

De CSRD dwingt bedrijven om gedetailleerdere informatie te verstrekken over hun milieu-, sociale en governance (ESG)-plannen en -prestaties. Deze wetgeving, die sinds begin 2024 van kracht is voor grote bedrijven met meer dan 500 werknemers, breidt de rapportageverplichtingen uit naar meer dan 50.000 bedrijven binnen de EU. Dit omvat zowel grote als middelgrote ondernemingen (MKB’s) met meer dan 250 werknemers of een omzet van €40 miljoen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

 

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Om bedrijven te ondersteunen, heeft de Europese Commissie onlangs een 17-pagina’s tellend document met veelgestelde vragen (FAQ’s) gepubliceerd. Deze FAQ’s zijn opgesteld naar aanleiding van feedback uit de markt en zijn bedoeld om de naleving van de nieuwe regels kosteneffectief te maken en de bruikbaarheid en vergelijkbaarheid van de gerapporteerde informatie te waarborgen.

Scope en uitzonderingen

De richtlijnen behandelen belangrijke onderwerpen zoals de reikwijdte van de regels, mogelijke uitzonderingen en hoe om te gaan met schattingen wanneer gegevens uit de toeleveringsketen ontbreken. Dit is van cruciaal belang voor bedrijven die moeite hebben met het verzamelen van volledige en accurate data binnen complexe toeleveringsketens.

Bedrijven moeten niet onderschatten hoe ingrijpend de impact van de CSRD kan zijn. Vooral bedrijven die niet voorbereid zijn, lopen aanzienlijke risico’s, zoals reputatieschade, boetes en zelfs juridische acties.

Auditvereisten

Ook MKB’s zullen onder druk komen te staan door de nieuwe vereisten. Hoewel zij pas in 2026 aan de beurt zijn, moeten ze zich voorbereiden op toenemende informatieverzoeken van grotere partners die al onder de CSRD vallen. De FAQ’s benadrukken ook de audit- en assurance-gerelateerde kwesties. Er worden eisen gesteld aan de goedkeuring en training van auditors, evenals aan de accreditatie van onafhankelijke assurancedienstverleners.

Impact en risico

Mairead McGuinness, Europees commissaris voor financiële diensten, benadrukt dat de EU aanzienlijke stappen heeft gezet in de afgelopen zes jaar om een duurzaam financieel kader te creëren. Ze benadrukt dat de focus nu ligt op het gebruiksvriendelijk en effectief maken van de instrumenten, terwijl de administratieve lasten voor bedrijven zoveel mogelijk worden beperkt. Bedrijven moeten echter niet onderschatten hoe ingrijpend de impact van de CSRD kan zijn. Vooral bedrijven die niet voorbereid zijn, lopen aanzienlijke risico’s, zoals reputatieschade, boetes en zelfs juridische acties.

Internationale reacties

Op internationaal niveau heeft de publicatie van de richtlijnen gemengde reacties uitgelokt. Sommige experts wijzen erop dat de EU hiermee opnieuw een voortrekkersrol speelt op het gebied van duurzaamheid. Anderen vrezen echter dat de nieuwe regels een concurrentienadeel kunnen creëren voor Europese bedrijven in vergelijking met hun Amerikaanse en Aziatische tegenhangers, waar de regelgeving minder streng is. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld is er debat over het mogelijk afzwakken van vergelijkbare ESG-verplichtingen voor bedrijven, waardoor Amerikaanse bedrijven wellicht minder administratieve lasten ervaren.

Tijdpad

De eerste rapportages onder de CSRD moeten in 2025 worden ingediend, wat betekent dat bedrijven snel moeten schakelen om de benodigde systemen en processen op orde te krijgen. Vooral grote bedrijven die al dit jaar aan de wetgeving moeten voldoen, hebben weinig tijd om de nodige aanpassingen door te voeren. Bedrijven die niet voldoen aan de nieuwe eisen riskeren niet alleen financiële sancties, maar ook schade aan hun reputatie en relaties met investeerders en stakeholders.

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Gerelateerde artikelen