Mkb-ondernemer wachtte dit jaar 43 dagen op betaling
De wettelijke betaaltermijn voor betalingen van grote bedrijven aan mkb’ers wordt gehalveerd. Binnenkort moeten deze facturen binnen 30 dagen worden voldaan. Dat is aanzienlijk korter dan de betaaltermijn die grote bedrijven nu hanteren. De afgelopen elf maanden kreeg een mkb-bedrijf gemiddeld na 42,8 dagen zijn facturen betaald. Dat is een stuk langer dan de gemiddelde termijn van 38,4 dagen waarin facturen worden betaald.
Dat meldt databedrijf Graydon. Betalingstermijnen staan bij ondernemers laag op de agenda, constateert Graydon. Maar de impact op de cashflow kan aanzienlijk zijn.
Het betaalgedrag verslechtert in het algemeen, stelt Graydon, maar dat van het grootbedrijf naar het midden- en kleinbedrijf in het bijzonder. Mkb-ondernemingen kregen in oktober en november 2021 pas na 44,1 dagen betaald.
Om deze ondernemers te beschermen en een financieringsgat van 55 miljard euro te helpen dichten, moet dit aantal flink naar beneden worden geschroefd, vervolgt het informatiebedrijf. “Te veel bedrijven zijn nog niet op de hoogte van deze aanpassingen”, zegt analist John Swaab van Graydon. “Het wetsvoorstel ligt nu bij de Tweede Kamer. Zolang de wet nog niet van kracht is, moet je je tijd goed benutten om je hierop voor te bereiden. Bijna alle bedrijven vallen onder het mkb, maar sommige grote bedrijven hebben geen idee welke van hun leveranciers daar toe behoren. Het kan een flinke klus zijn om dit op orde te krijgen en we merken dat die wordt uitgesteld.”
Afhankelijk van het boekhoudsysteem, de mate van automatisering en eventuele contractwijzigingen betekent de kortere betaaltermijn een hoop inspanningen voor bedrijven die duizenden tot honderdduizend facturen per week ontvangen.
De wetswijziging roept veel vragen op bij het grootbedrijf, vooral bij organisaties gericht op werkkapitaal. Niet alle benodigde informatie is voor alle kleinere bedrijven bekend.
De nieuwe betaalwet bepaalt dat een bedrijf tot het mkb behoort wanneer er voor twee opeenvolgende jaren wordt voldaan aan twee van deze drie kenmerken: er werken minder dan 250 personen, de jaaromzet bedraagt maximaal 40 miljoen euro en het jaarlijkse balanstotaal is maximaal 20 miljoen euro.
Bij sommige data is het een kwestie van interpretatie. Daarnaast kan het tijdrovend zijn om de wettelijke specificaties toe te passen op complexe bedrijfsstructuren, zoals een dochteronderneming van een groot moederbedrijf.