MKB en grootbedrijf verwachten investeringen in innovatie: Hoe financier je dat?

Dynamische sturing in turbulente tijden #6: 'Exploreren en industrialiseren'
Nederlandse bedrijven zetten in op innovatie voor toekomstige groei

Nederlandse ondernemers in zowel het midden- en kleinbedrijf (mkb) als het grootbedrijf verwachten in 2025 meer te investeren in innovatie en onderzoek en ontwikkeling (R&D). Dit blijkt uit het Jaarbericht Staat van het mkb van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Grote bedrijven met 250 of meer werknemers zijn optimistischer over hun investeringsplannen dan mkb-bedrijven met 5 tot 250 medewerkers. Deze investeringen kunnen de arbeidsproductiviteit en productkwaliteit verhogen, wat de internationale concurrentiepositie van Nederland ten goede komt. Dat schrijft het ANP.

  • Mkb en grootbedrijf verwachten meer te investeren in innovatie
  • Kwaliteitsverbetering belangrijkste reden voor innovatie in mkb
  • Overheid kondigt nieuwe steunmaatregelen aan voor innovatief mkb

Bedrijven in de industrie, informatie en communicatie, en bouwnijverheid investeren over het algemeen vaker in innovatie en R&D dan dienstverlenende sectoren zoals horeca, cultuur, sport en recreatie. In het grootbedrijf zijn de verwachtingen het meest positief in de sector vervoer en opslag. Binnen het mkb tonen ondernemers in de bouwnijverheid en de cultuur-, sport- en recreatiesector het meeste optimisme over toekomstige innovatie-investeringen. Alleen mkb-bedrijven in de horeca verwachten minder te investeren in innovatie en R&D. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Bedrijven kunnen Research & Development (R&D) op verschillende manieren financieren:

  1. Zakelijke leningen: Banken bieden vaak leningen aan bedrijven voor R&D-projecten. Volgens de Rabobank kan dit helpen om de initiële kosten te dekken.
  2. Subsidies: De overheid biedt subsidies zoals de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) aan, die bedrijven fiscaal voordeel geven voor R&D-uitgaven.
  3. Crowdfunding: Bedrijven kunnen via platforms geld ophalen van een groot aantal kleine investeerders. Dit is vooral populair bij startups.
  4. Leasing: Voor de aanschaf van apparatuur of technologie kan leasing een optie zijn. Dit biedt fiscale voordelen zoals investeringsaftrek.
  5. Informal investors: Ook wel business angels genoemd, deze investeerders bieden niet alleen kapitaal maar ook kennis en netwerk.
  6. Eigen vermogen: Bedrijven kunnen ook hun eigen middelen gebruiken om R&D te financieren.

Fiscaal gunstige rapportage

Voor een fiscaal gunstige rapportage van R&D-uitgaven zijn er enkele belangrijke punten om te overwegen:

  1. Subsidies en fiscale regelingen: Maak gebruik van subsidies zoals de WBSO. Deze kunnen direct worden verrekend met de loonbelasting, wat de kosten verlaagt.
  2. Investeringsaftrek: Kosten voor R&D kunnen in aanmerking komen voor investeringsaftrek, waardoor de belastbare winst wordt verlaagd.
  3. Afschrijvingen: R&D-uitgaven voor apparatuur en technologie kunnen worden afgeschreven, wat de belastingdruk verder vermindert.
  4. Documentatie: Zorg voor gedetailleerde documentatie van alle R&D-uitgaven en de bijbehorende contracten en overeenkomsten. Dit is essentieel voor het verkrijgen van subsidies en fiscale voordelen.

Motivaties voor innovatie verschillen per bedrijfsgrootte

Kwaliteitsverbetering van producten of diensten is voor bijna een derde van de mkb-bedrijven de belangrijkste reden om te investeren in innovatie en R&D. Bij het grootbedrijf staat het inspelen op veranderende klantbehoeften of marktvraag bovenaan, met ruim 26 procent. Opmerkelijk is dat productiviteitsverhoging voor de meeste bedrijven niet de primaire drijfveer is voor innovatie-investeringen.

Wet- en regelgeving als innovatiestimulans

Voor meer dan 11 procent van de mkb-bedrijven is het voldoen aan wet- en regelgeving de voornaamste reden om te investeren in innovatie en R&D. Bij het grootbedrijf wordt dit met ruim 7 procent minder vaak als hoofdreden genoemd. Dit verschil suggereert dat kleinere bedrijven mogelijk meer druk ervaren om aan regelgeving te voldoen via innovatie.

Internationale context van innovatie-investeringen

In een bredere context blijkt dat Nederland niet alleen staat in deze trend. Volgens een recent rapport van de Europese Commissie investeren Europese bedrijven steeds meer in R&D, met een stijging van 6,9% in 2022. Deze Europese trend onderstreept het belang van innovatie voor het concurrentievermogen van bedrijven en economieën.

Financiële uitdagingen voor innovatie in het mkb

Ondanks de positieve verwachtingen voor innovatie-investeringen, staan mkb-bedrijven voor financiële uitdagingen. Een recent onderzoek van MKB-Nederland wijst uit dat de financiering van innovatie voor veel kleinere bedrijven een struikelblok blijft. Dit benadrukt de noodzaak voor gerichte ondersteuning en beleid om innovatie in het mkb te stimuleren.[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Overheidssteun voor innovatie in het mkb

De Nederlandse overheid erkent het belang van innovatie in het mkb en heeft recentelijk nieuwe maatregelen aangekondigd om dit te ondersteunen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft een pakket gepresenteerd dat onder andere voorziet in fiscale voordelen en subsidies voor innovatieve mkb-bedrijven.

Toekomstperspectief voor nederlandse innovatie

Met de verwachte toename in innovatie-investeringen positioneert Nederland zich sterker op het internationale toneel. Dit kan leiden tot nieuwe producten, diensten en efficiëntere processen, wat de economische groei en werkgelegenheid ten goede komt. Het is echter cruciaal dat de overheid en financiële instellingen het mkb blijven ondersteunen om deze positieve trend te bestendigen.

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Gerelateerde artikelen