Mindere groei wereldeconomie door handelsoorlog
Ook de prognose voor de wereldeconomie als geheel pakt lager uit.
De denktank rekent voor volgend jaar nu op 2,5 procent groei in de VS en 6,2 procent groei in China. In juli ging het IMF hier nog uit van plussen van 2,7 en 6,4 procent. De ramingen voor dit jaar zijn niet gewijzigd. De wereldwijde groeiraming van het IMF is zowel voor 2018 als voor 2019 verlaagd; voor beide jaren van 3,9 naar 3,7 procent.
IMF-econoom Maurice Obstfeld heeft de indruk dat een aantal gevaren waarvoor het IMF eerder al waarschuwde, nu werkelijkheid aan het worden zijn. Hij vindt het economische klimaat onzekerder geworden. In diverse belangrijke economieën wordt de groei volgens hem vooruitgeholpen door beleid dat op de lange termijn eigenlijk niet is vol te houden.
De voorspellingen voor de Nederlandse economie zien er eveneens anders uit. Maar de laatste ramingen voor Nederland bij het IMF waren dan ook alweer bijna een half jaar oud. De rekenmeesters uit Washington houden het nu op 2,8 procent groei dit jaar en 2,6 procent volgend jaar. Daarmee hanteert het IMF nu dezelfde cijfers als het Centraal Planbureau (CPB).
Vanaf het Indonesische Bali, waar het kredietfonds deze maand een grote vergadering houdt, is Obstfeld tevens wat somberder over het beeld in opkomende markten. Hij merkt op dat crises in landen als Turkije en Argentinië ook een bedreiging kunnen vormen voor de wereldeconomie als geheel. Verder wijst de topeconoom op de risico's rond de hoge schuldenniveaus verspreid over de wereld. Maandag stipte Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), deze gevaren ook al aan op een persconferentie in Amsterdam.