Mienke Schaberg (Metaplan Consultants): “Pak het vinden van een nieuwe job aan als een business case”

Hoe val je als finance professional op in de massa? Waar liggen de kansen en valkuilen? Mienke Schaberg weet het als geen ander. Sinds 1998 is zij mede directeur-eigenaar van Metaplan Consultants BV, een gerenommeerd executive search bureau voor hoger management en directie functies sinds 1979 en koppelt zij vraag en aanbod aan elkaar.

Je hebt geen achtergrond in HR, hoe kwam je dan in de executive search terecht?
Ik werkte 15 jaar in verschillende functies bij Elsevier-Bonaventura (het huidige RELX) en daarna als eindverantwoordelijke voor alle televisie faciliteiten bij het Nederlands Omroepproduktie Bedrijf. Ik had in mijn functies ook HR in mijn portefeuille, dus ik kende de wereld en dit soort bureaus. Toen ik zelf op zoek was naar een nieuwe uitdaging kwam ik bij Metaplan en sprak dit werk me aan en bleek het goed te passen bij wat ik op dat moment wilde. Ik hoefde niet per se weer in een grote organisatie te werken en wilde ruimte voor ondernemerschap. Inmiddels doe ik dat al weer 18 jaar met groot plezier bij Metaplan.

Hoe krijgen en onderhouden jullie je netwerk van onder meer financiële professionals?
We hebben een databank en de kwaliteit daarvan is essentieel. Als bijvoorbeeld finance professionals zich bij ons melden kijken we uiteraard in eerste instantie naar het cv. Als dat interessant is nodigen we de persoon altijd uit voor een gesprek – ook al hebben we op dat moment geen vacatures in die richting. Iedereen die bij ons geregistreerd staat hebben we face to face gesproken. Dan leer je iemand pas écht kennen. Van die gesprekken maken we aantekeningen: wat voor persoon is hij/zij? Wat stond niet op het cv stonden maar is wel relevant? Zo maken we een compleet profiel en we bewaren ook foto’s van de kandidaten. Het helpt enorm om te herinneren wie er achter dat cv zit. Bovendien houden we contact: we vragen van tijd tot tijd of cv’s moeten worden geüpdatet enzovoorts. 

Hoe verloopt het zoekproces?
Bedrijven komen bij ons met een opdracht. Bijvoorbeeld: zoek een financieel directeur die aan deze en deze eisen voldoet. Meestal zeg ik dan: over een week vertel ik je of we deze opdracht kunnen uitvoeren. Dan doe je een globale check en bepaal je of er voldoende potentieel in de database zit, of dat we op een andere manier in staat zijn geschikte kandidaten te vinden. Vervolgens selecteer ik op basis van cv’s kandidaten en bekijk ik de aantekeningen van de gesprekken. Dan polsen we de interesse: zijn ze op dit moment op zoek of zitten ze juist vast? Daaruit komt dan weer een kleiner groepje met wie we gaan praten en waarin we écht tot een goed oordeel moeten komen: is deze kandidaat toch te licht of misschien juist te zwaar gekwalificeerd? Dat is de kennis en ervaring die wij hebben opgebouwd. Vervolgens leggen we de geschikte kandidaten mét motivatie voor aan de opdrachtgever.

Geen old boys network dus, maar een zeer scherp en professioneel uitgevoerd proces .
Zeker. En zo moeten werknemers hun sollicitaties óók benaderen.

Hoe bedoel je dat?
Ik zeg altijd: als je op zoek bent naar een nieuwe job moet je dat aanpakken als een business case. Stel een lijst op van bedrijven en personen die relevant zijn, die je verder kunnen helpen en investeer daar tijd en energie in. Daarnaast zijn er talloze boeken met tips over hoe je assessments en sollicitatieprocedures moet ingaan. Professionaliteit moet je niet alleen binnen je baan hebben, maar ook in de manier waarop je je carrière vormgeeft. En zorg dat je praktische zaken op orde hebt. Een uitgebreid cv bijvoorbeeld dat je per sollicitatie aanpast zodat relevante ervaringen worden benadrukt. Schrijf ook op wat je ambitie is, waar je naartoe wil groeien. En zoiets simpels als een dresscode: als je niet zeker bent wat de cultuur is bij het bedrijf waar je solliciteert, vraag het dan aan een secretaresse. 

Krijg je als bureau met een vrouwelijke directeur-eigenaar veel verzoeken om specifiek naar vrouwen te zoeken? 
Wij zoeken de beste kandidaat voor een functie, dat is het uitgangspunt. We hebben relatief veel vrouwen in de databank, maar de verhouding is nog steeds in de trant van 80 procent mannen en 20 procent vrouwen. Dat komt simpelweg omdat wij ons op het bovensegment richten en er – helaas – niet veel topvrouwen zijn.

Waar ligt dat aan?
Ik geloof dat er genoeg kansen voor vrouwen zijn. Als vrouwelijke kandidaat val je extra op tussen mannelijke sollicitanten wat juist een voordeel kan zijn. Maar wie aan de top wil komen moet gewoon keihard werken er vol voor gaan. Dat vraagt concessies en wat dat betreft kunnen vrouwen nog wel wat emanciperen.

Welke ontwikkelingen zie je in de markt voor financials?
Je ziet dat de laatste jaren veel meer nadruk ligt op de samenstelling van teams. Het gaat niet alleen om competenties, maar bedrijven kijken meer naar karakters die bij elkaar passen of aanvullen. Of iemand geschikt is hangt niet alleen af van wat er op je cv staat, maar ook je manier van werken en je softere skills doen ertoe.

Wat zijn de gouden tips voor finance professionals die door willen groeien?
Mijn belangrijkste advies is om altijd te blijven leren. Voor financials betekent dat bijvoorbeeld dat je een RA haalt, of andere opleidingen en cursussen volgt. Anders loop je op een gegeven moment achter. Mensen die met een typemachine werkten moesten omschakelen naar de computer. Wie te laat is loopt een achterstand op die bijna niet meer is in te halen. Het zegt ook iets over de motivatie van een sollicitant als hij/zij in zichzelf investeert, actie onderneemt. Daarnaast zie je dat managementkwaliteiten enorm belangrijk zijn voor finance professionals. De financiële basis moet uiteraard in orde zijn, maar wie zich wil onderscheiden en richting CFO of financieel directeur wil doorgroeien moet zich juist op die andere gebieden ontwikkelen. Bekijk ook je cv op zo’n manier: waar zitten de gaten en aan welke punten moet ik werken om in aanmerking te komen voor de functie die ik ambieer?

Tot slot: wat zijn jouw persoonlijke ambities en uitdagingen?
Ik ben erg tevreden en hoef niet enorm te groeien als bedrijf. We werken nu met een klein team en dat geeft veel vrijheid om zaken zo te regelen dat het het beste werkt. Op mijn cv staat onder ambities nog wel dat ik een toezichthoudende rol c.q. functie zou willen bekleden bij een onderneming, organisatie dan wel instelling die zich bezighoudt op het gebied van kunst, cultuur, media, pr, evenementen, fmcg of zakelijke dienstverlening; bij voorkeur profit.

Vind vandaag uw droombaan op Finance.nl
Tijd voor een nieuwe job in Finance? Vind honderden topvacatures op Finance.nl. Plaats eenvoudig uw CV en laat u vinden door interessante werkgevers. Versnel direct uw carrière via Finance.nl.
 

Gerelateerde artikelen