Meurs ontkent in Ahold-proces
Het onderzoek naar in 2003 mogelijke fraude met de boekhouding van Ahold, valsheid in geschrifte en het oplichten van de accountant. Cees van der Hoeven, Michiel Meurs, Jan Andreae en Roland Falhin kunnen achter de tralies verdwijnen bij een veroordeling.
Justitie is van mening dat het concern de dochterbedrijven illegaal heeft geconsolideerd. De voormalige bestuurders Michiel Meurs en Jan Andreae staan ook terecht in de fraudezaak, evenals de gewezen commissaris Roland Fahlin en oud-topman Cees van der Hoeven. Verdachte Andreae zei voorafgaand aan het proces optimistisch te zijn. Meurs onthield zich van commentaar.
Financieel topman Meurs gaf tijdens de zitting alleen kort antwoord op enkele vragen van de rechter. Vandaag komt het verhoor dat hij destijds heeft afgelegd aan bod. In dat verhoor sprak hij over zijn eigen rol en die van de andere verdachten. Het strafproces is uitgesmeerd over acht weken. De verwachting is dat de uitspraak op 22 mei is.
Meurs ontkent dat hij beleggers heeft misleid bij de uitgifte van aandelen door Ahold in 2000. Volgens hem was het vanzelfsprekend dat Ahold de omzet van dochterbedrijven in het buitenland optelde bij de concernomzet. Daarom is destijds dat opgepoetste omzetcijfer opgenomen in de prospectus. De prospectus is de begeleidende verklaring bij een aandelenemissie.
Ahold gaf in mei 2000 voor EUR 3 miljard nieuwe aandelen uit. Hiermee financierde het concern de overname van het Amerikaanse US Foodservice, het belang in het Zweedse ICA en een aantal kleinere aankopen.
Ook de bank ABN Amro die de emissie begeleidde, voorzag geen problemen in de consolidatie. Volgens Meurs was er wel discussie met de accountant Deloitte over de verwerking van de omzetcijfers onder de Amerikaanse boekhoudregels.
Uiteindelijk ging de accountant in april 2000 akkoord met de consolidatie op voorwaarde dat er in een voetnoot zou worden vermeld dat onder Amerikaanse boekhoudregels de zaken anders lagen. Ahold heeft een beursnotering in New York. De rechter benadrukte dat Deloitte niet heeft meegewerkt aan het strafonderzoek en slechts summier documenten overlegde.
Oud-topman Cees van der Hoeven mengde zich regelmatig in de discussie in de rechtbank. Voormalig topman Paes Mendonca van het Braziliaanse supermarktconcern Bompreco komt op 30 maart getuigen in de strafzaak. Bompreco is een van de voormalige gezamenlijke dochterbedrijven in het buitenland waarvan Ahold boekhoudkundig de volledige omzet opeiste.