Menno van Leeuwen, Jurylid Dutch Fintech Awards: “Echt disruptieve innovatie komt van decentrale netwerken”

Menno van Leeuwen is manager van het focusteam in het Innovation Centre van ABN Amro. Met zijn team richt hij zich op de belangrijkste technologische ontwikkelen waar de bank op wordt uitgedaagd. "Wat wij als bank zien is dat startups innovatie versnellen, maar andersom kunnen wij ook voor hen een versneller zijn door hen te begeleiden." Investeerders die in het verleden als eersten investeerden in bedrijven als Uber, Twitter, en Foursquare, zitten nu allemaal in Fintech-bedrijven, ziet hij. "Dat is wel een early warning-signaal dat dingen aan het veranderen zijn."

Wat zijn volgens jou de laatste technologiegedreven innovaties in finance? In Nederland en daarbuiten?
Van Leeuwen: “Bijna alle ontwikkelingen zijn technologiegedreven op dit moment. Oplossingen zijn vaak met technologie omgeven, ook als ze een reactie zijn op bijvoorbeeld wet- en regelgeving. Echt disruptieve varianten van het kaliber ‘als het komt, komt het hard’ zit in de hoek van block chains, de decentrale netwerken zoals die achter bitcoin. Biometrische technologie is ook iets waar kansen ontstaan, dus identificatie voor authenticatie op het gebied van veiligheid. Fricties worden overal weggenomen maar er ontstaan ook nieuwe vraagstukken. Moet je straks bijvoorbeeld nog langs een bank als klant of niet?”
Wat zijn de kansen van morgen? Welke bedrijven of diensten komen juist in de problemen, en waarom?
“In iedere sector wordt data vrijer beschikbaar en dit heeft een enorme versnelling in vernieuwing en innovatie als gevolg. Financiële data bevinden zich in een hele gesloten omgeving. Banken en startups kijken nu wat zij daarmee kunnen doen en hoe zij kunnen anticiperen op het vrijer inzetten van data en het samenvoegen daarvan met andere bronnen om klanten meer inzichten te geven. Privacy en security zijn daarbij belangrijke aandachtspunten. 
__________________________________________________________________________
De Dutch FinTech Awards 2015 is hét platform voor toonaangevende FinTech-bedrijven. Duizenden banen in de bankwereld verdwijnen binnen enkele jaren door talloze ‘FinTech- startups’. Innovatieve bedrijven staan te popelen om talloze gefrustreerde klanten van financiële instellingen van dienst te zijn. Wereldwijd wordt er meer en meer geïnvesteerd in techbedrijven die de gevestigde orde graag omver willen werpen. Neem deel. Word lid van de FinTech Community, bezoek de FinTech Events, meld u aan voor de Dutch Fintech Awards 2015
__________________________________________________________________________     
 
Op het gebied van user experience, de beleving, doen nieuwe kansen zich voor. Wij zoeken ook connecties met startups, die op de infrastructuur van de bank willen intappen. Daar leren wij ontzettend veel van en krijgen daardoor ook een beter gevoel van waar de klant echt op zit te wachten. Ook de toekomstige klant, de millenial, die geheel digitaal is opgevoed. Loyaliteit naar de bank is bij hen een vraagteken. Is de klant van de toekomst loyaal aan de adviseur, het merk of aan nieuwe features? Dat weten we allemaal nog niet precies. Voorlopig rennen de klanten het pand niet uit, maar we voelen heel goed aan dat er andere factoren spelen dan in de vorige eeuw.” 
Welke fintech-bedrijven zijn veelbelovend en zouden moeten worden genomineerd?
“Ik heb zelf meegewerkt aan de totstandkoming van de lijst en zit ook in het panel van de Europese Fintech 50. Er zijn uiteindelijk zes Nederlandse bedrijven op de Europese ranglijst gekomen. Het is lastig om er speciaal bedrijven uit te lichten, maar een inspirerend voorbeeld is natuurlijk Adyen. Het is bijna de vraag of dit nog wel een startup is. Het is wel het ultieme voorbeeld van een ontzettend gefocust bedrijf met een global visie en mooie roots in Nederland. Een mooi voorbeeld van hoe user experience op een andere manier tot leven komt zie ik in het bedrijf Bux. Zij hebben beleggen naar een nieuwe generatie gebracht, veel dichter naar de mobiele omgeving. Het is ongetwijfeld nog een flinke uitdaging om dat wereldwijd uit te rollen en compliance goed te managen, maar het is wel een inspirerend product, ook voor ons als bank. Wij zijn immers groot in beleggen als adviseur.”
Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen voor fintech-bedrijven?
“De grote uitdaging voor fintech-bedrijven is het halen van schaal. Als je een technologiebedrijf bent is per definitie de wereld je concurrentieveld. Er zijn bedrijven die in Nederland al tractie hebben, maar de echte vraag is of zij dat wereldwijd kunnen opschalen. Generiek voor technologiebedrijven is dat een uitdaging en dan is de financiële wereld ook complex, omdat regelgeving per land en continent verschilt. Als je in de bancaire sector gaat werken moet je ook kennis hebben van finance en de complexiteit daarvan. Gelukkig zie ik veel ondernemers met een achtergrond in de bancaire sector, die precies weten waar ze mee bezig zijn. Regelgeving en compliance zijn misschien niet de meest sexy onderwerpen, maar je moet er toch echt rekening mee houden als fintech-bedrijf.”

Gerelateerde artikelen