M&A Awards 2010: 500 professionals in opperbeste stemming

2010 gaat de boeken in als een jaar met sterk verminderde dealflow en weinig echt grote deals, maar daar was in Krasnapolsky niets van te merken. In een feestelijke ambiance kwamen bijna 500 M&A professionals bijeen om te borrelen, dineren en te netwerken en natuurlijk ook voor de bekendmaking van de absolute top in M&A, Corporate Finance en Private Equity: de winnaars van de 2010 M&A Awards.

De opkomst was groter dan ooit bij deze elfde editie van de M&A Awards, op 16 december 2010. Aanwezigen beschouwen deze avond, waarin de beste deals en dealmakers van het afgelopen jaar in de schijnwerpers worden gezet, dan ook als het jaarlijkse hoogtepunt van de Nederlandse M&A-community. De hoge opkomst laat zien dat M&A weer helemaal terug is en dat de deal pipeline voor 2011 goed gevuld is bleek uit de verschillende reacties van winnaars. 

Bas van Werven, radio- en sinds 2010 ook tv-coryfee, was wederom de altijd gevatte host van de avond. Na een drukke en o zo gezellige champagneborrel in de Grand Ball Room (aangeboden door ABN AMRO Escrow & Settlement) togen de dames en (vooral) heren dealmakers naar de Wintertuin, alwaar aan één van de 62 tafels een plek werd gevonden.

Onderzoek onder professionals en M&A Directors
Van Werven riep allereerst mede-organisator Michiel Rohlof (Alex van Groningen BV) het podium op. Die lichtte kort de procedure en het reglement van de M&A Awards toe. Rohlof: “Dit jaar hebben meer dan 100 professionals in M&A, Corporate Finance en Private Equity en M&A Directors aan het onderzoek meegewerkt. De uitslag geeft dus een getrouw beeld van de M&A-markt in het afgelopen jaar. Het was een bewogen jaar waarin de laatste maanden een steeds grotere M&A-activiteit is. Een aantal adviseurs vroeg me zelfs om de awards een paar maanden uit te stellen, zodat zij hun komende successen ook zouden kunnen vieren. Het geeft aan dat de markt op een turning point is beland. Wellicht zitten wij hier volgend jaar wel met een aantal tafels met Chinezen.”

André Olijslager
Ook André Olijslager, scheidend voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen, was in de zaal en Van Werven wilde van hem weten wat zijn sentimenten waren. “Het is duidelijk dat M&A weer op de weg terug is”, aldus Olijslager. “Je merkt dat aan alle kanten. Banken financieren weer, private equity partijen zoeken hard naar ondernemingen. 2011 wordt een goed jaar.” Nadat Oscar Kinders (PwC) vervolgens toelichting gaf op de jaarlijkse PwC M&A Barometer, waarin ook de stijgende lijn van M&A in 2011 naar voren kwam, was de stemming opperbest in de zaal en kon Van Werven door naar de uitreiking van de eerste vijf Awards.

Best Deal
Bencis – Catalpa

De zeer succesvolle exit van investeerder Bencis met kinderopvangbedrijf Catalpa, dat werd verkocht aan het Amerikaanse Providence, is verkozen tot ‘Best Deal”. Menno van der Meer (Bencis) nam de award in ontvangst en aarzelde aanvankelijk om commentaar te geven, maar Van Werven hield vol. Van der Meer: “Inderdaad was Catalpa voor ons wel het hoogtepunt van het jaar. Wij hebben veel in het bedrijf geinvesteerd maar  ook nog ruimte voor verbetering gelaten.”

Best M&A Advisor
Bastiaan Vaandrager, Rothschild

Bastiaan Vaandrager is sinds januari 2010 Hoofd Investment Bank Nederland en won de prijs voor ‘Best M&A Advisor’. Volgens Vaandrager is er met name aan de onderkant van de markt enorm veel beweging. Van Werven: “Wat geeft een ‘Best M&A Advisor’ nu voor tips mee aan de rest van de adviseurs, die niet gewonnen hebben?” Vaandrager: “Dat blijft uiteraard het geheim van de smit.

Best Tax Advisor
Arthur Goedkoop, Deloitte

Best Tax Advisor werd Arthur Goedkoop, waarna een bulderend applaus volgde vanaf onder meer de vier Deloitte-tafels. “Verwacht had ik het niet, maar je hoopt het natuurlijk wel”, aldus Goedkoop in een reactie. “Ook ik zie nu al veel beweging in de markt. Het vertrouwen is groot.” Na een fotosessie met bos bloemen en tombstone was het tijd voor de vierde award van de avond.

Best Transaction Support Advisor
Ad Veken, Deloitte

Het was Goedkoop’s collega Ad Veken die de award voor Best Transaction Support Advisor in de wacht sleepte. Voor Veken was 2010 een bewogen jaar, met onder meer het afstoten van de Maxeda retail outlets als prachtige klus. “De mooiste deal van 2010 was echter Welzorg”, vertelde Veken. Zijn tombstone komt naast die van 2008 te hangen.

Best Private Equity Manager
Hugo van Berckel, CVC Capital Partners

De laatste award vóór het voorgerecht, die voor ‘Best Private Equity Manager’, ging naar Hugo van Berckel van CVC Capital Partners. Zij waren onder meer koper van Brit Insurance. Bas van Werven: “Ongetwijfeld is CVC op dit moment ook op een grote deal aan het broeden want er is niemand van CVC aanwezig om Hugo’s award aan te nemen.”

####
Na de eerste vijf awards was het tijd voor het voorgerecht: een Tartaar van Hollands Rund met basilicum mayonaise en schorseneren chips, vergezeld met een glaasje fazantenrilette en een pastrami van kalf. De wijn stemde de aanwezigen nog gelukkiger. Na het voorgerecht maande van Werven iedereen tot stilte om alle aandacht te vestigen op de volgende vier awards:

Best M&A Advisor Midmarket
Maarten Wolleswinkel, Holland Corporate Finance

Een grote blijdschap bij Wolleswinkel, die met zijn Holland Corporate Finance grote successen viert en dat nu ook in een award beloond ziet. Wolleswinkel: “Vooral de Selexyz was een hele mooie transactie, een heftige rollercoaster ride. Ako is voor de onderkant, Selexyz zal de enige topboekhandel zijn die overblijft. We zijn erg trots dat het uiteindelijk gelukt is.”
Zonder de winnaar van de volgende award te willen verklappen, drong Van Werven er toch op aan dat Wolleswinkel nog even bleef. Het werd snel duidelijk: Wolleswinkel’s cliënt Matthijs van der Lely, directeur van Selexyz, sleepte de award voor Best Buy Out Manager in de wacht. Gezamenlijk kwamen zij op het podium om dit wapenfeit te vieren.

Best Buy Out Manager
Matthijs van der Lely, Selexyz

Matthijs van der Lely is de grote baas bij Selexyz; Ook voor hem was het een turbulente periode. Van Werven wil weten wanneer hij dacht dat het niet meer zou lukken. Van der Lely: “Een keer of zes. Na maandenlange onderhandelingen zijn we nu erg trots.” Hoe de boekhandel momenteel floreert? Van der Lely: “De sneeuw is natuurlijk een nadeel, maar we hebben ook Selexyz.nl. Dat maakt veel goed.” Na deze reclameboodschap was het tijd voor de beste overnameadvocaat in het middensegment. 

Best M&A Lawyer Midmarket
Herman Kaemingk, Loyens & Loeff

Kaemingk won de prijs eerder en wist aldus hoe hij galant het podium moest bestijgen. Een goede dealflow in het midmarketsegment kenmerkten voor hem het afgelopen jaar. Hij nam de felicitaties van de charmante assistentes dan ook vol trots in ontvangst.

Best Private Equity Manager Midmarket
Zoran van Gessel, Bencis Capital Partners

Een dubbel feestje voor Bencis: naast de award voor ‘Best Deal’ won manager Zoran van Gessel de titel ‘Best Private Equity Manager Midmarket’.  Zoals het een goed private equity manager betaamt, was ook Zoran niet in de zaal aanwezig. Zijn collega’s van Bencis bestegen het podium voor hem en noemden naast de exit uit Catalpa ook de succesvolle verkoop van Van Dijk en vier nieuwe participaties.

Na het tussengerecht van schuimige kreeftensoep was het tijd voor een ander hoogtepunt van de avond: de veiling voor het goede doel georganiseerd door ‘Finance for Charity’ en geleid door Marc Grol, managing director van het veilinghuis Sotheby’s. Zeer bevlogen en erg enthousiast wist hij de dames en heren dealmakers uiteindelijk een bedrag van € 22.500,- te laten neertellen. Enkele hoogtepunten: een wijnpakket van Rothschild dat voor 2200 euro naar NautaDutilh ging, de zeildag bij Team Heiner ging voor 5500 euro van de hand naar gelukkige kopers van De Brauw Blackstone Westbroek en de twee finalekaarten voor ‘The Voice of Holland’ en het maken van een bedrijfsfilm gingen uiteindelijk na een forse biedingenstrijd voor 5000 euro naar Clifford Chance.

Na deze successen voor het goede doel werd het hoofdgerecht – een hertenrugfilet – geserveerd, waarna Van Werven de laatste vijf winnaars op het podium mocht roepen.

Best Acquisition Finance Banker

Diederik Kolfschoten, Deutsche Bank

Het team van ABN AMRO dat eerder in 2010 naar Deutsche Bank verkaste boekte grote successen in 2010 en de culminatie daarvan was de award voor Best Acquisition Finance Banker voor Diederik Kolfschoten. Kolfschoten: “Het winnen van de award voelt uitstekend; drie keer is zeker scheepsrecht kunnen we na drie nominaties zeggen. Deze award is absoluut een team effort geweest. Bij Deutsche Bank bevalt het ons uitstekend en 2011 heeft alles in zich om een topjaar te worden.”

####

Best Valuator
Wim Holterman, PwC

Ook succes voor PwC, dat ‘zijn’ Wim Holterman de award voor Best Valuator zag winnen. Holterman, naast valuator voor PwC ook Hoogleraar Business Valuation aan de Universiteit van Groningen, was onder meer betrokken bij de verkoop van de DSB-opnderdelen. “Was het nou nodig, het omvallen van DSB?”, wil Van Werven van hem weten. “Dat weet ik niet. Ik weet wel dat de prijs van dat omvallen enorm is geweest. De markt gaat nu de goede kant op en de hoop is dat dit zo blijft”, aldus Holterman.

Best PR Consultant

Ingo Heijnen, Hill & Knowlton

Best PR Consultant werd Ingo Heijnen, die blij maar ook enigszins nederig het podium besteeg. Volgens Heijnen is collega Frans van der Grint de man die de award na alle succesvolle jaren echt verdient; de echte koning van Corporate Communications. Van Werven: “Het onderzoek onder meer dan 100 peers wijst echter toch echt in jouw richting.” Heijnen: “Laten we het dan maar een teamprestatie noemen. Het was in ieder geval een heel druk jaar waarin ik aan vele deals heb meegewerkt.”

Tijd voor een nieuwe categorie: de vele herfinancieringen en schuldvraagstukken brachten de organisatie Alex van Groningen op het idee om dit jaar de categorie ‘Best Debt Advisor’ toe te voegen. Debt Advisory heeft inmiddels bewezen een duurzame tak van sport te zijn.

Best Debt Advisor
Robert Schuman, Nielen Schuman

De eerste winnaar in de geschiedenis van deze award is Robert Schuman van Nielen Schuman. Trots besteeg hij het podium. Schuman: “Ik ben blij met deze erkenning. Het afgelopen jaar was erg druk met herstructureringen. Het is goed te zien dat er nu weer meer transacties komen. Debt Advisory blijft een heel mooi vak.”

De laatste categorie van de avond was die voor beste overnameadvocaat van Nederland. Velen dachten het en inderdaad bleek ‘Mister M&A Lawyer’ Jan Louis Burggraaf ook dit jaar de meeste stemmen binnen gehaald te hebben. Het is de zesde keer voor Burggraaf en niemand lijkt hem dat record nog af te pakken.


Best M&A Lawyer
Jan Louis Burggraaf, Allen & Overy

“Raken de andere advocaten zo niet gedemotiveerd?”, vraagt Van Werven. Burggraaf denkt van niet. “We doen allemaal ons best.” “En hoe blijf je nou aan de top?” Burggraaf: “Commitment is het belangrijkste, naast commercieel gevoel.” Als derde eigenschap noemde hij nederigheid; een goede opmerking voor iemand die nu zes awards in zijn kantoor kwijt kan. 

Na een mix van veel verschillende gerechten en nog meer Awards, was het tijd voor een wat luchtiger onderdeel: het dessertbuffet in de Grand Ballroom. Onder begeleiding van de zwoele en mooie stem van Sylvia Samson mengden de winnaars zich snel tussen de rest van de bijna 500 aanwezigen. Het werd een groot feest der herkenning; zeer veel handen geschud en genetwerk en een borrel gesponsord door Boer & Croon. Iedereen bleek in opperbeste stemming en als dat een indicatie is voor het deallandschap van 2011, staan ons mooie tijden te wachten. Uiteindelijk ging tegen middernacht de tap dicht en verdwenen de heren en dames dealmakers langzaam de nacht in.

De echt stoere M&A professionals voegden zich bij de officieuze afterparty in Café Bolle Jan, waar de feestelijke stemming tot in de vroege uurtjes werd voortgezet. De winnaars toogden zich naar huis om van vrouwlief de felicitaties in ontvangst te nemen. Alle anderen gingen vroeg naar bed waar zij en passant hun ambities voor 2011 bijstelden: volgend jaar behoor ook ik tot lijst van genomineerden!

Zie hier de genomineerden
Bezoek ook de website van de M&A Awards

Die winnaars zullen op maandag 20 december aan Beursplein 5 de beursgong van Euronext Amsterdam luiden.

Een impressie van de avond:


‘Clubje’ RBS Global Banking & Markets Corporate Finance


Sylvia Samson


Ons kent ons bij de M&A Awards


Er werd volop geboden tijdens de veiling ‘Finance for Charity’


 

 
De trotse winnaars van de 2010 M&A Awards

 


Genomineerde Sijmen de Lange (Holland van Gijzen) en Hans van den Brakel (Iepenstaete Bedrijfsadviseurs) gaan met vertrouwen 2011 in

Diederik Kolfschoten (Rothschild, links) ging met de titel ‘Best M&A Advisor’ aan de haal maar de winnaar van 2009, Maurits Duynstee (ING, rechts) gaat er sportief mee om

Maarten Wolleswinkel (Holland Corporate Finance) is de trotse winnaar van de award voor ‘Best M&A Advisor Midmarket’ en neemt de tombstone en bloemen maar al te graag in ontvangst.

Gerelateerde artikelen