Meerderheid wil hoger minimumloon

Ondanks crisis is ruime meerderheid Nederlanders voor verhoging minimumloon naar 14 euro per uur.

Zeven op de tien Nederlanders (72 procent) geeft aan achter een verhoging van het minimum uurloon te staan naar 14 euro bruto per uur te staan.

Een van de belangrijkste redenen is dat een hoger minimumloon bijdraagt aan gelijke kansen. Ruim 60 procent van alle Nederlanders vindt dat de kloof tussen arm en rijk te groot is en dat de overheid meer moet doen om die kloof te overbruggen.

Verder vindt 86 procent van de ondervraagden dat iemand die fulltime werkt, daarvan een gezin moet kunnen onderhouden. Een eerder rapport van kennisinstituut Nibud (april 2020) liet al zien dat dit voor een eenverdiener met een minimuminkomen niet of nauwelijks mogelijk is. Een en ander blijkt uit onderzoek voor FNV.

Gekeken naar politieke voorkeur is de steun het hoogste onder D66 (74 procent) en CU kiezers (73 procent). Kiezers van het CDA (64 procent) en de VVD (59 procent) zijn ook met een ruime meerderheid voor de verhoging naar 14 euro.

Al anderhalf jaar voert de FNV campagne om het minimum uurloon omhoog te krijgen naar 14 euro bruto per uur. Per 1 juli is dit 10,21 euro. De groei loopt volgens het FNV achter bij de gemiddelde loonontwikkeling: “Sinds de jaren tachtig is de koopkracht van mensen met een minimumloon zo’n 20 procent achteruitgegaan.”

(bron: ANP; foto: Cottonbro, Pexels)

Gerelateerde artikelen