Meer tijd voor invoering rapportageplicht ontbossingsimpact

Meer tijd voor verplichte invoering registratie, monitoring en verslaglegging

Nederlandse bedrijven krijgen een jaar langer de tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe EU-ontbossingsregels. De Europese Commissie heeft voorgesteld de invoering van de EU-verordening inzake ontbossingsvrije producten met 12 maanden uit te stellen tot 30 december 2025 voor grote bedrijven en 30 juni 2026 voor kleine ondernemingen.Dat schrijft de EC op de eigen website.

  •  EU stelt ontbossingsregels uit tot eind 2025
  • Aanvullende richtlijnen en ondersteuning voor bedrijven gepubliceerd
  • IT-systeem voor registratie vanaf november beschikbaar 
  • kritiek vanuit milieuorganisaties en europese politici

Besluit nog niet definitief

Hoewel de Europese Commissie het uitstel heeft voorgesteld, is de beslissing nog niet definitief. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de lidstaten en het Europees Parlement. De spanning tussen economische belangen en klimaatverantwoordelijkheid blijft een cruciaal punt in de verdere besluitvorming. Naast het uitstel publiceert de Commissie aanvullende richtlijnen om bedrijven en handhavingsautoriteiten te helpen bij de toepassing van de regels. Deze richtlijnen bieden duidelijkheid over belangrijke definities, traceerbaarheidsverplichtingen en de werking van het informatiesysteem.[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Internationale samenwerking versterkt

De Commissie presenteert ook een strategisch kader voor internationale samenwerking rond de EU-ontbossingsverordening. Dit kader richt zich op vijf prioriteitsgebieden, waaronder steun aan kleine boeren, en benadrukt een op mensenrechten gerichte aanpak.

IT-systeem klaar voor gebruik

Het informatiesysteem waar bedrijven hun due diligence-verklaringen moeten registreren, is gereed. Vanaf begin november kunnen bedrijven zich registreren en in december is het systeem volledig operationeel. De Commissie biedt ondersteuning en training aan belanghebbenden voor het gebruik van het systeem.

Volgende stappen voor implementatie

De Commissie roept het Europees Parlement en de Raad op om het voorstel voor een verlengde implementatieperiode voor het einde van het jaar goed te keuren. Ondertussen intensiveert de Commissie de dialoog met betrokken landen en werkt aan de afronding van het landenclassificatiesysteem. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u op zoek naar een goede (register)accountant? Heeft een vacature voor een business controller? Is er ruimte voor aan financieel adviseur in uw onderneming? Is er behoefte in uw organisatie aan een financieel manager, een financial risk manager of een andere high potential op het gebied van finance? Begin uw zoektocht naar personeel dan zo vroeg mogelijk op dé vacaturewebite finance.nl

Reactie uit de sector

Het uitstel komt als een opluchting voor producenten uit landen als Maleisië en Indonesië, die de wet eerder bekritiseerden omdat deze hun palmolie-industrie zou schaden. Vooral kleine boeren zouden onevenredig hard worden getroffen door de complexe eisen op het gebied van traceerbaarheid en duurzaamheid. Grote spelers in de palmolie- en koffiesector, zoals Trinh Duc Minh van de Buon Ma Thuot Coffee Association, zien het uitstel als noodzakelijk om de industrie de tijd te geven om zich voor te bereiden.

Gevolgen voor de markt

Voor de markten heeft het uitstel directe gevolgen. Analisten verwachten dat de vraag naar palmolie vanuit de EU sterker zal zijn dan eerder gedacht, omdat het uitstel bedrijven de mogelijkheid geeft om hun voorraad te verhogen voor 2025. De prijs van ruwe palmolie steeg al met 2,2% naar $1.158 per ton CIF Rotterdam begin oktober. De verwachte hogere vraag kan verdere prijsstijgingen stimuleren, wat gunstig is voor exporterende landen, zoals Maleisië en Indonesië. Aan de andere kant kan het ook leiden tot een toename van ontbossing in deze regio’s, omdat producenten willen profiteren van de toegenomen vraag voordat de strengere regels worden ingevoerd.

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.
Gerelateerde artikelen