Meer thuiswerken, meer cyberrisico
Bijna de helft van de thuiswerkende werknemers heeft onvoldoende training gehad over cyber security, zo blijkt vandaag uit onderzoek van wachtwoordbeveiliger Specops onder meer dan 2.000 bedrijven. Van de onderzochte bedrijven meldde 54 procent een toename van cyberdreiging bij thuiswerken, met phishing het grootste probleem. Vrijwel alle bedrijven zien ransomware als het grootste gevaar, vooral bij werken op afstand.
Ondanks de hogere risico's overweegt toch 52 procent van hen om thuiswerken permanent onderdeel te maken van de bedrijfsvoering. De top tien van deze voornemens ziet er als volgt uit:
- ICT: 78 procent
- Zorg & farmacie: 73 procent
- Finance & accounting: 67 procent
- Klantenservice: 55 procent
- Marketing, PR: 53 procent
- Juridisch: 47 procent
- HR & Recruitment: 44 procent
- Tekst, vormgeving en design: 43 procent
- Onderwijs & training: 36 procent
- Reis & horeca: 31 procent
Ook vandaag werd bekend dat bijna de helft (47 procent) van de beursgenoteerde bedrijven in Nederland niet transparant is over de maatregelen die zij nemen om hun digitale veiligheid te garanderen. Dat concludeert althans Erasmus School of Law in Rotterdam in een onderzoek op basis van jaarverslagen van de ondernemingen. Voorbeelden van genoemde maatregelen zijn de benoeming van een beleidsmedewerker informatieveiligheid, interne regels die gelden, en het organiseren van campagnes en workshops om het bewustzijn van medewerkers over digitale veiligheid te verhogen. De grote verschillen in transparantie over digitale veiligheid zouden volgens de onderzoekers verklaard kunnen worden door het ontbreken van een verplichting hierover in de jaarlijkse verslaggeving. Volgens de wetenschappers wegen de voordelen van transparantie op tegen de nadelen.
(bron: Specops; foto: Tina Witherspoon, Unsplash)