Meer ruimte voor particuliere financiering woningverduurzaming
Huizenbezitters krijgen binnenkort de mogelijkheid om meer geld te lenen voor de verduurzaming van hun woning met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit heeft de stichting achter de NHG volgens een bericht in het FD, aangekondigd. NHG heeft het kabinet namelijk gevraagd om toestemming te geven voor deze nieuwe regeling, aldus de krant. Juist vandaag meldt het ANP dat de investeringen in warmtepompen gaan afnemen.
- Huizenbezitters moeten meer mogelijkheden krijgen op woningverduurzaming te financieren
- Nederlandsche Bank schat totale markt voor verduurzaming gebouwen en woning op 200 miljard
- Slechts beperkt deel van de woningen heeft een optimaal energielabel
Om huizenbezitters te helpen bij het vergroenen van hun woning, wil NHG een deel van haar opgepotte reserve van 1,7 miljard euro aanspreken. De stichting, die huizenkopers en geldverstrekkers beschermt tegen betalingsproblemen, wil haar garantieregeling ook goedkoper maken. “Met alle uitdagingen op de woningmarkt zouden we onze middelen graag meer gebruiken”, zegt NHG-directeur Carla Muters in het Financieele Dagblad. “Het is aan het kabinet om ons actiever in te zetten.” [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
In 2024 kunnen huizenkopers een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten voor woningen met een maximale aankoopprijs van €435.000. Bij energiebesparende maatregelen mag maximaal 106% van de woningwaarde geleend worden. Uit de praktijk blijkt dat een deel van de huizenkopers hier gebruik van maakt en dit bedrag investeert in opdrachten bij bedrijven die huizen vergroenen en verduurzamen.
Verduurzamingsmarkt 200 miljard
Per 31 december 2022 waren ruim 4,8 miljoen woningen voorzien van een geldig energielabel. Circa 32% van deze woningen heeft een A label (of hoger), 17% een B label en 25% een C label. Volgens een recente analyse van De Nederlandsche Bank (DNB) zouden de eigenaren van woningen in Nederland in totaal ongeveer €200 miljard moeten investeren om alle gebouwen in Nederland klimaatneutraal te maken. Dit bedrag is gebaseerd op een scenario waarin alle woningen en commerciële gebouwen zijn uitgerust met een individuele warmtepomp. Het bedrag dat eigenaren van gebouwen moeten investeren, kan echter variëren afhankelijk van de gekozen aanpak.
Jarenlange groei voorbij
De Vereniging Warmtepompen, de branchevereniging voor warmtepompleveranciers, verwacht dat de jarenlange verkoopgroei van warmtepompen in de woningbouw dit jaar ten einde komt. De beperkte capaciteit bij installatiebedrijven en goedkopere gasprijzen zetten een rem op de verkoop. Dit zou consequenties kunnen hebben voor het behalen van de energietransitiedoelen.
Verwachtingen worden niet gehaald
De brancheorganisatie verwacht dat leveranciers dit jaar rond de 150.000 warmtepompen zullen verkopen, wat duidelijk minder is dan het gestelde verkoopdoel van 170.000 stuks voor 2023. De stagnatie komt te vroeg voor het behalen van de doelstellingen van de energietransitie. De verwachte investeringen in Nederlandse huizen ten aanzien van warmtepompen zijn vastgelegd in de nieuwe eisen aan verwarmingsinstallaties die vanaf 2026 in werking treden.
De overheid wil minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen zoals aardgas. Isolatie en efficiënte verwarming zijn goed voor het klimaat en zorgen ook voor lagere energiekosten. Hierdoor zal de (hybride) warmtepomp standaard zijn om woningen, winkels, scholen en kantoren te verwarmen.