Meer doen met data
Er gaat momenteel bijna geen dag voorbij of er is in de media wel een bericht of discussie te vinden rond data. Of het nu gaat om vraagstukken rond privacy, nieuwe mogelijkheden en bedreigingen van Big Data, of nieuwe diensten gebaseerd op het slim combineren en uitwisselen van gegevens: je kunt er niet onderuit dat informatie 'hot' is. De dagelijkse praktijk van de financial ziet er vaak nog heel anders uit: voor veel financials is het bijwerken van gegevens in Excel en het vervaardigen van overzichten een flink deel van het dagelijkse werk.
Mijn eerste blog-artikel na zo’n anderhalf jaar afwezigheid markeert ook voor mij persoonlijk een nieuwe start. Na acht jaar voor Microsoft gewerkt te hebben, waar ik verantwoordelijk was voor het dataplatform, heb ik de stap gezet om me nog directer met dit fascinerende vakgebied bezig te houden. En wel als principal business analytics consultant bij Rubicon, dat advies en technologiediensten levert en gespecialiseerd is op het Microsoft platform.
Ik vind data zo fascinerend omdat het gebruik van data de komende jaren, en misschien wel decennia, een enorme ontwikkeling doormaken. En wel zo, dat het gebruik van data een grotere impact gaat hebben op onze samenleving dan welke ontwikkeling dan ook. Informatie moet opgeslagen en beheerd worden, maar het wordt pas echt interessant wanneer je die informatie analyseert en daar nieuwe kennis uit opdoet. Heel globaal gaat het hier om twee vakgebieden: je kijkt terug naar wat er gebeurd is (business intelligence) of je kijkt vooruit en probeert te voorspellen wat er nog gaat gebeuren (business analytics).
Business Intelligence
Om met business intelligence te beginnen, dit is iets wat we natuurlijk al jaren doen. In de jaren negentig van de vorige eeuw hadden we het over management informatiesystemen of decision support systems. Ergens in die periode is business intelligence het domein geworden van IT’ers; het idee was dat alle informatie in de organisatie in een centraal datawarehouse bijeen moest worden gebracht, om van daar uit elke vraag te kunnen beantwoorden die vanuit de organisatie gesteld werd.
Dit is in principe nog steeds een goed idee, maar het leidde wel tot heel complexe systemen en soms jarenlange projecten met navenant hoge kosten. En die BI-oplossingen waren vaak voor slechts een klein deel van de organisatie beschikbaar, omdat de IT-afdeling niet de capaciteit had om voor iedereen de gewenste rapporten en dashboards te bouwen.
___________________________________________________________________________________________________
Bent u op zoek naar perfecte financiële software?
Kom donderdag 21 mei 2014 naar dé jaarlijkse IT beurs voor financiële professionals:
• Ontmoet 30 topaanbieders en honderden professionele bezoekers op 1 dag
• Compleet overzicht van de Nederlandse markt voor financiële software
• Doorlopend programma van expertsessies en productpresentaties
Entree is kosteloos voor de doelgroep. Meld u direct aan via http://Financial-Systems.nl
___________________________________________________________________________________________________
En dat terwijl de organisatie, de finance professional voorop, al lang over een omgeving beschikte om tot de gewenste inzichten te komen: Excel. Toen ik een jaar of vier geleden bezig was met de introductie van Power Pivot voor Excel heb ik vaak een onderzoek aangehaald waaruit bleek dat voor elke professionele BI-ontwikkelaar er niet minder dan 400 mensen zijn die in Excel hetzelfde doen: BI-oplossingen bouwen.
Het is snel duidelijk dat het zwaartepunt van business intelligence moet liggen bij, de naam zegt het in feite al, de business (waar overigens vanuit IT gezien de finance afdeling gewoon bij hoort). Microsofts nieuwste BI-product, Power BI, doet in feite dat: de ‘power’ van BI weer in de handen leggen van de eindgebruiker, waarbij IT faciliteert en ondersteunt bij een goed gebruik van informatie door de hele organisatie.
Business Analytics
Als je goed achteruit kijkt, weet je hoe je hebt gepresteerd en kun je waar nodig bijsturen. Potentieel is het nog veel waardevoller als je vooruit kunt kijken. Wie zou niet de toekomst willen voorspellen? Met voldoende data, de juiste technologie en een dosis wiskunde komt dat binnen bereik. Dit wordt business analytics genoemd, maar er zijn veel andere termen in omloop zoals data science, machine learning en, jawel, big data. Ondanks dat deze wiskunde al vrij lang bestaat, is het nog een relatief nieuw vakgebied dat tot voor kort alleen voor gespecialiseerde bedrijven met veel geld bereikbaar was.
Toch maken we er zonder het te weten allemaal al gebruik van. Spraakherkenning op je telefoon, virusscanners op je PC en spamfilters voor email zijn gebaseerd op concepten die in het domein van business analytics vallen. Ook de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s en alle stapjes daarnaartoe (adaptive cruise control, lane departure system, et cetera) zijn alleen mogelijk door machine learning. En dichter bij huis, zaken als risicomanagement of voorspellen van welke facturen te laat betaald gaan worden, kunnen ook voor financiële afdelingen heel waardevol zijn.
Al met al leveren business intelligence en business analytics voldoende stof voor heel wat artikelen. In mijn nieuwe rol ben ik in staat om niet alleen de ontwikkelingen in de tools en technologie te bespreken, maar kan ik ook putten uit de praktijk. Die gaat dan ook in mijn blog regelmatig aan de orde komen. En heeft u vragen of suggesties voor onderwerpen, ik hoor ze graag!
Michiel Rozema is universitair geschoold wiskundige en is 20 jaar actief in de ICT in diverse advies- en managementrollen. Hij is een bekende spreker en trainer rond Microsoft business intelligence en auteur van het Praktijkboek PowerPivot in Excel. Rozema was als Data Insight Lead bij Microsoft ruim 8 jaar verantwoordelijk voor business intelligence en big data. Momenteel levert hij bij Rubicon, dat advies en technologiediensten levert, als Principal Business Analytics Consultant een bijdrage aan verdere groei op het gebied van business intelligence en business analytics.
___________________________________________________________________________________________________
Bent u betrokken bij informatievoorziening voor strategische besluitvorming? Speelt u een actieve rol in Business Intelligence (BI) en Analytics projecten? Volg dan de training BI voor Financials. Analyseer uw bedrijfsinformatie en vergroot direct de toegevoegde waarde van Finance aan de Business. Meld u direct aan.
___________________________________________________________________________________________________