Meer dialoog met aandeelhouders, minder activisme van aandeelhouders
Institutionele beleggers zoals verzekeraars en pensioenfondsen willen dat beursgenoteerde bedrijven hun aandeelhoudersvergaderingen veel strakker gaan leiden. Dit jaar werden onder meer de vergaderingen van ING en Ahold Delhaize, het moederbedrijf van Albert Heijn, verstoord door klimaatactivisten die om de beurt telkens dezelfde vraag gingen stellen. In de ogen van grote beleggers duurden de bijeenkomsten daardoor onnodig lang en het ging in hun ogen ook ten koste van de behandeling van andere onderwerpen.
- Dialoog is goed, acties niet
- Belangenorganisaties beleggers uiten zorgen
Verzoek van belangenorganisatie
Hiermee kwam belangenorganisatie Eumedion, waarbij tientallen grote beleggers zijn aangesloten, in een evaluatierapport. Volgens de organisatie moeten president-commissarissen van ondernemingen er niet voor terugdeinzen om de spreektijd van aandeelhouders te maximeren en om voor een bepaald onderwerp een maximumtijd uit te trekken. Eerder schreef de zakenwebsite Business Insider over dergelijke acties bij supermarktconcern Ahold Delhaize: ‘Milieuactivisten kapen aandeelhoudersvergadering.
Aandeelhouders moeten vergaderorde respecteren
Eumedion houdt er rekening mee dat activisten nog wel vaker aandeelhoudersvergaderingen van grote beursondernemingen zullen bezoeken. Daar hebben de grote beleggers op zich geen problemen mee. Naar eigen zeggen verwelkomen ze deze “bredere belangstelling” juist. Maar dan moeten de activisten wel “de vergaderorde respecteren en voldoende ruimte laten aan andere vergaderbezoekers om aan het debat deel te nemen”.
Dialoog en activisme
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) reageerde eerder ook al op de massale komst van klimaatactivisten naar sommige aandeelhoudersvergaderingen. De belangenvereniging voor kleinere beleggers benadrukte daarbij vooral dat de dialoog op die vergaderingen niet in het geding mag komen. “Telkens dezelfde vraag stellen, dat kan. De aandeelhoudersvergaderingen zijn een van de weinige gelegenheden van bedrijven die niet geregisseerd zijn en bestuurders moeten hun mannetje staan. Met hen hoef je heus geen medelijden te hebben”, zei een woordvoerder voorafgaand aan de vergadering van ING. “Maar je aan een stoel vastplakken zoals bij Shell vorig jaar, dat is geen dialoog meer.”
(ANP)