Meer Amerikaanse handelsbeperkingen bedreigen Nederlandse bedrijfsfinanciën

Impact Amerikaanse handelsbeperkingen op Nederland dreigen bij winst Trump

De recente Amerikaanse verhoging van importheffingen op bepaalde Chinese producten door de huidige president Biden, waaronder elektrische voertuigen en halfgeleiders, raakt de wereldhandel. De Europese Unie volgt gedeeltelijk dit voorbeeld door eveneens heffingen te verhogen, waarmee ze tracht haar eigen industrie te beschermen tegen de sterke concurrentie vanuit China. Experts vrezen dat winst van de Amerikaanse presidentskandidaat Trump kan leiden tot een substantiele toename van de handelsbeperkingen, zo blijkt onder meer uit Amerikaanse media.

  • Nederlandse (tech) bedrijven moeten rekening houden met beperkingen indien Trump wint maar …
  • … Nederland heeft voorwaarden voor goede innovaties

Handelsoverleg

China, dat momenteel in overleg is met de EU om mogelijke aanpassingen in deze heffingen te bespreken, heeft ook stimuleringsmaatregelen aangekondigd om de binnenlandse economie te ondersteunen. De waarde van de Chinese yuan stijgt hierdoor, wat op zijn beurt de prijs van Chinese exportgoederen verhoogt. Bovendien zou een overwinning van voormalig president Trump bij de Amerikaanse verkiezingen de druk op de handel met China verder kunnen opvoeren, aangezien hij pleit voor nog strengere heffingen. Deze ontwikkelingen zouden Nederland kunnen dwingen om sneller alternatieve handelspartners te zoeken om het verlies van China als marktafzetpunt en leverancier te compenseren.

[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Technologiebeperkingen en impact op Nederland

De Nederlandse hightechindustrie, met ASML als toonaangevende speler, ondervindt steeds grotere beperkingen vanwege de Amerikaanse exportregels die gericht zijn op het beperken van de verkoop van geavanceerde technologieën aan China. Volgens het Financiële Dagblad zijn de resultaten van ASML al beïnvloed door beperkingen die zijn opgelegd door de Amerikaanse regeringen-Trump en -Biden.

Nederland onderhoudt sterke economische relaties met de Verenigde Staten en China, waarbij beide landen een cruciale rol spelen in de Nederlandse handelsbalans. Vanuit de VS importeert Nederland voornamelijk chemische stoffen, brandstoffen, metalen en vergadersoftware, terwijl Nederlandse exportproducten naar Amerika vaak bestaan uit aardolie(producten), machines, farmaceutische producten en wetenschappelijke apparatuur. China levert Nederland grotendeels IT-gerelateerde producten, zoals modems, routers, computers, en halfgeleiders, naast kleding en meubelen. Aan China exporteert Nederland voornamelijk machines, babymelkpoeder, vleesproducten en (industrieel) afval. Deze wederzijdse afhankelijkheid maakt Nederland echter kwetsbaar voor de politieke en economische schommelingen tussen deze wereldmachten.

Amerikaanse president

Deze Amerikaanse handelsmaatregelen zijn ingesteld om te voorkomen dat technologieën worden gebruikt voor militaire toepassingen door de Chinese overheid. Dit verlies van de Chinese markt heeft aanzienlijke gevolgen voor ASML, dat hierdoor gedwongen wordt om naar alternatieve afzetmarkten te kijken. Deze situatie benadrukt de bredere uitdaging waarmee Nederland wordt geconfronteerd in de technologie- en innovatie-industrie.

Oproep tot hernieuwde strategische investering

Volgens oud-ECB-president Mario Draghi moet EU-lidstaten niet passief afwachten, maar juist actief op zoek gaan naar nieuwe markten en handelspartners om haar positie in de wereldhandel te behouden en versterken. In een recent rapport pleit Draghi voor grootschalige investeringen in technologische ontwikkeling binnen de EU, zoals in robotica en kunstmatige intelligentie, om de concurrentiepositie van Europa te versterken en minder afhankelijk te worden van externe markten.

[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Economische expert Scott Morton, die aan het rapport heeft meegewerkt, benadrukt het belang van de Europese Digital Markets Act (DMA) om de positie van kleinere bedrijven en start-ups te verbeteren en innovatie binnen Europa te bevorderen. Morton stelt bovendien dat Nederland door haar infrastructuur, sterke opleidingsniveau, en innovatiecultuur relatief goed gepositioneerd is om in deze transitie een voortrekkersrol te spelen.

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

 

Gerelateerde artikelen